Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uzalud deklaracija

“Sve je uništeno”: U RS-u ipak neće biti zabranjena gradnja hidroelektrana (VIDEO)

nh-4

Ekolozi gradnju hidrocentrala zovu balkanskom zlatnom groznicom, koja predstavlja unosan posao samo za investitore. U Kotor Varoši, nadomak Banje Luke, gradi se jedna u nizu hidrocentrala

Iako je Narodna skupština RS usvojila Deklaraciju o zaštiti rijeka, do zabrane gradnje hidroelektrana ipak neće doći. U Ministarstvu energetike RS kažu da se radi novi Zakon o obnovljivim izvorima energije kojim će zbog strožih ekoloških uslova biti otežana, ali ne i zabranjena gradnja mini hidrocentrala, javlja BHRT.

Ekolozi gradnju hidrocentrala zovu balkanskom zlatnom groznicom, koja predstavlja unosan posao samo za investitore. U Kotor Varoši, nadomak Banje Luke, gradi se jedna u nizu hidrocentrala.

Mještani su ogorčeni što je dozvoljena gradnja minihidrocentrale u naseljenom mjestu, u blizini koje je i kamenolom. Domaćin Vinko Gavrić se žali da su mu popucali zidovi i pločice u kući.

– Ja sam protiv gradnje. Znači da mi je oštetila sve objekte, zgradu, kuću, kupatilo sve što sam stekao krvavo, sve mi je skoro uništeno. Rijeka, riba sve živo je uništeno. Prije bilo fino, ljudi lovili ribe, kupali se, a sada ništa, priča Gavrić.

Od 2006. godine do danas Ministarstvo energetike i rudarstva RS izdalo je više od 100 koncesionih ugovora. Pomoćnik entitetskog ministra za energetiku Milan Baštinac kaže da su, u skladu sa Deklaracijom o zaštiti rijeka, počeli sa analizom i poništavanjem nekih koncesionih ugovora.

– Zabrana malih hidrocentrala nije preporuka energetske zajednice, već je preporuka pooštravanja uslova ekologije. Imamo 40 izgrađenih malih hidroelektrana, 20 u fazi izgradnje i 20 mini hidroelektrana do 250 kilovata koje predstavljaju najveći problem za ekologiju, tvrdi Baštinac.

U Centru za zaštitu životne sredine traže da u novom Zakonu o obnovljivim izvorima energije budu ukinuti podsticaji za mini hidroelektrane. Svakako im se, kako kažu u Centru, proizvedena električna energija otkupljuje po višoj cijeni.

– Smatramo da je potrebno da se da prostor građanskoj energiji kako bi građani mogli postali proizvođači i potrošači električne energije. To je neki realni sljedeći korak da se građani podstiču da proizvode energiju, a ne velike kompanije, kaže Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu Banja Luka.

Apsurd je da se daju subvencije za gradnju mini hidrocentrala, koje građani plaćaju kroz račune za električnu energiju. Prisiljeni su da finansiraju uništavanje životne sredine, flore, faune i klime zarad koristi nekolicine pojedinaca.