Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ohrabrujuće vijesti

Sve manji broj zaraženih koronom u Sarajevu, osam pacijenata skinuto s respiratora

Sarajevo: Umirovljenici danas pa sve do kraja tjedna mogu po svoje penzije
06.04.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Prvi put nakon uvodjena restrikcija dozvoljen je izlazak osobama starijim od 65 godina. Odluka je donesena zbog podizanja penzija, zbog cega su stvorene velike guzve u gradu i ispred banaka. Osobe starije od 65 godine mogu se kretati od 8 do 12 sati, do kraja ovog tjedna. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U Kantonu Sarajevo 25 novozaraženih, oporavljena još 42 pacijenta, te je broj aktivno zaraženih koronavirusom smanjen na 403 osoba

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Kemal Beganović u svom obraćanju javnosti kazao je danas kako je u Kantonu Sarajevo (Bosna i Hercegovina) potvrđeno 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je njih 16, odnosno 64 posto, u samoizolaciji od ranije, jer pripadaju porodičnim klasterima ili su kontakti ranije oboljelih.

“Ovo je rezultat testiranja 423 uzorka, prikupljenih od 28. do 31. augusta ove godine”, naglasio je Beganović.

Kako je kazao, u isto vrijeme, evidentiran je oporavak 42 osobe, čime je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom u Kantonu Sarajevo dodatno smanjen na 403 osobe.

“U jutrošnjem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo KS kažu kako se u bolnici Podhrastovi na liječenju nalazi 30 pacijenata, od kojih jedan koristi potporu respiratora pri disanju, dok ih je devet otpušteno sa ovog bolničkog liječenja”, istakao je Beganović.

Jedno lice je, nažalost, od ove zaraze umrlo u prethodna 24 sata, zbog čega se ukupan broj umrlih u Kantonu Sarajevo povećao na 70 osoba.

U samoizolaciji se trenutno nalaze 911 osoba.

Kako je kazao Beganović, u Kantonu Sarajevo je od početka pandemije potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 3.943 osobe, kao i da se do danas od posljedica ove zaraze oporavilo 3.470 osoba.