Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka

Sve mjere produžene do 27. aprila, Radojičić poručio: Moguće su dodatne restrikcije

radojicic

Od Republičkog štaba za vanredne situacije iz gradskog Štaba zatražili da se za nivo čitave RS razmotri pitanje restrikcija u vremenu praznika

Sve mjere za sprečavanje širenja koronavirusa u Banjoj Luci produžavaju se do 27. aprila, odlučio je gradski Štab za vanredne situacije Banje Luke, javlja Anadolu Agency (AA).

“U gradu imamo 260 lica koja su pozitivna na virus korona i preko 2.200 u kućnoj izolaciji”, kazao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke nakon današnje sjednice štaba.

Rekao je da je pozitivno da u sedmoj sedmici i dalje postoji kontrola nad situacijom i da su spriječene eksponencijalne razmjere epidemije, odnosno broj oboljelih linearno raste.

Sa druge strane situaciju otežava činjenica da već četvrtu sedmicu broj oboljeli svakodnevno raste za deset, veliki klasteri su ugašeni zbog čega se sada prate ostati jednog od klastera i mnogo pojedinačnih slučajeva, jer je sve veći broj novooboljelih koji ili ne znaju kako su se zarazili ili neće da kažu.

“Naročito je zabrinjavajuće da je sa lijepim proljetnim vremenom, sa protokom vremena, očito došlo do popuštanja pažnje i većeg broja kontatkata, a pred nama su dvije sedmice u kojima su praznici, koji su tradicionalna vremena okupljanja. Pred nama su Vaskrs, 1. maj i Đurđevdan koji mogu da okupe veće skupove i proizvedu nova žarišta”, rekao je Radojičić.

Pojasnio je da ukoliko dođe do jednog skupa sa 50 osoba, sa jednom pozitivnom osobom, za 14 dana u Banjoj Luci bi bilo više oboljelih od tog jednog skupa nego ukupnog broja u proteklih šest sedmica. Jedan skup sa 50 ljudi sa samo jedinim zaraženim znači da bi za 14 dana imali više oboljelih nego do sada.

On je naveo da će sigurno biti potrebno preduzimati dodatne mjere, zbog čega su od Republičkog štaba za vanredne situacije zatražili da se za nivo čitave Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, razmotri pitanje restrikcija u vremenu praznika.

“Smatramo da bez restriktivnijih mjera koje bi se odnosile prije svega na mjere kretanja unutar i između lokalnih zajednica u vremenu predstojećih praznika neće biti moguće spriječiti veća okupljanja građana čime možemo dovesti u pitanje dalji razvoj epidemiološke situacije u 27. aprila naći se u lošijem stanju nego što je sada”, kazao je gradonačelnik Banje Luke.

Dodao je da je gradski Štab razmatrao kako da od 27. aprila počne sedmicu po sedmicu, otvaranje djelatnosti i liberalizacija, a do toga će doći samo ako bude zabilježen pozitivan razvoj situacije. U suprotnom bi morale biti donesene restriktivnije mjere.

Zbog Velikog petka, neradnog dana Republičkom štabu predloženo je da se dan kada penzioneri mogu da se kreću ove sedmice pomjeri sa petka na neki drugi dan.

Pozvali su građane sa poštuju mjere i preporuke kako bi 27. april dočekali sa boljom situacijom, manjim brojem oboljelih, i sa epidemijom koja opada umjesto širenja.