Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jesmo li spremni

Sve se mijenja 13. juna: Kako kafa bez cigarete?

pušenje
FOTO: Jonathan Kemper/Unsplash
Ilustracija

Za poslodavce je ova odluka ishitrena. Kažu, ostavljeno je malo vremena za adaptaciju, odredbama se ugrožavaju mali porodični biznisi, kazne su prevelike, a poslovanje objekata upitno

Nakon skoro dvije godine od usvajanja sve je spremno za implementaciju Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih duhanskih proizvoda za pušenje. Pravila za ugostitelje i građane spremna, na snagu stupaju 13. juna. Kazne za one koji krše zakon mogu dostići i do pet hiljada maraka, piše Federalna.ba.

Ministarstvo zdravstva je Pravilnik o zabrani pušenja duhana u ugostiteljskim objektima u Federaciji BiH izradilo na osnovu Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih duhanskih proizvoda, a u svrhu lakšeg i bržeg adaptiranja ugostiteljskih objekata. Pravilnik dijeli ugostiteljske objekte na one do i više od 50 kvadratnih metara, te propisuje posebne odredbe za objekte u kojima se služi hrana i piće.

„Vlasnici objekata površine do 50 m2 u kojima se služi samo piće mogu odlučiti da li će objekat biti pušačkog ili nepušačkog tipa. Ako se dozvoli pušenje, prostor će biti potrebno opremiti sistemom ventilacije i filtracije zraka, kao i uređajem za mjerenje i prikazivanje podataka o podtlaku. Za vlasnike objekata većih od 50 m2 u kojima se služi samo piće ili se pored pića služi i hrana, Pravilnik predviđa obavezne mjere koji trebaju poduzeti kako bi se osiguralo poštovanje zabrane pušenja. Mjere, između ostalog, uključuju fizičko odvajanje prostora za pušenje koji ne smije biti manji od 10 m2, niti veći od 20% ukupne površine prostora; opremanje prostora sistemom ventilacije i filtracije zraka; unutar pušačke zone ne smije biti postavljen šank niti se smije služiti hrana“.

Za poslodavce je ova odluka ishitrena. Kažu, ostavljeno je malo vremena za adaptaciju, odredbama se ugrožavaju mali porodični biznisi, kazne su prevelike, a poslovanje objekata upitno. Za nepoštivanje Zakona određena je kazna u iznosu od 2.000 do 5.000 maraka za pravne subjekte, te od 300 do 1000 maraka za odgovorna osobe.

„Ko može za pet dana pripremiti objekat da ga preorijentiše za neku drugu namjenu? Od svih ostalih tehničkih uslova, posebne ventilacije, jonizacije, svega ostalog – nema šanse. Ko je donio zakon, nek ga provodi. Zašto mi? Mi nismo donijeli zakon. To je velika zamjerka federalnom ministarstvu – ne mora partner, ali trebaju sagovornici koji bi preporučili. Ali, što je najgore tu, ugroženi su mali kafići, bosanske kafane koje imaju 20-30 kvadrata. Šta on može ako se ne opredijeli? Može ključ u bravu“, kaže Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Kako kafa bez cigarete? Naročito u našem društvu gdje je tradicija ispijanja kafe uz višesatne besjede po kafićima i restoranima. Građane ova odluka nije obradovala, ali, kažu, zakon se mora poštovati, jer je kazna 100 maraka za svaki fizički subjekt koji konzumira cigarete unutar objekta.

Vlasnicima ugostiteljskih objekata ostavljen je period od šest mjeseci za prilagodbu poslovanja u okviru novih zakonskih odredaba. Proces će se odvijati pod budnim okom Federalne i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove.