Foča

Sve spremno za svečano otvaranje Aladža džamije

aladza dzamija foca

Svečanost je od izuzetnog značaja kakav Aladža zaslužuje, kao monumentalni objekat, objekat od značaja za muslimane ne samo u BiH nego i širom svijeta

Iako finalni kaligrafski radovi još traju sve je spremno za svečanost otvaranja ponovo izgrađene Aladža džamije u Foči, poručeno je s press konferencije Organizacionog odbora koja je danas održana u obnovljenoj Aladža džamiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizatori očekuju dolazak nekoliko hiljada vjernika iz cijele BiH, ali i visoke domaće i međunarodne zvaničnike te predstavnike Turske i SAD, država koje su pomogle i finansirale realizaciju ovog veoma značajnog i zahtjevnog projekta.

“Svečanost otvorenja ponovo izgrađene Aladža džamije ili džamije Hasana Nazira, poznatije kao Šarena Aladža jeste jedan od najvažnijih događaja za IZ, a naročito Muftijstvo goraždansko od njegovog osnivanja do danas. Ponovna izgradnja ove Božije kuće bio je zahtjevan projekat na više načina. Uspjeli smo zahvaljujući dragom Bogu, našoj volji, trudu i podršci naših prijatelja”, rekao je muftija goraždanski Remzija efendija Pitić.

Najavljena su obraćanja predstavnika lokalne zajednice, goraždanskog muftije, Vakufskih direkcija BiH i Turske Senaida Zajimovića i Adnana Ertema, potom ambasadora SAD u BiH Ericka Nelsona, ministra kulture Turske Mehmeta Nuri Ersoya, kao i predramazanska poruka reisu-l- uleme IZ BiH Huseina ef. Kavazovića.

“Svečanost je od izuzetnog značaja kakav Aladža zaslužuje, kao monumentalni objekat, objekat od značaja za muslimane ne samo u BiH nego i širom svijeta i svečanost je otvorenog tipa, mogu doći i muslimani i nemuslimani, jer kod nas je to u BiH bio i do sada običaj”, rekao je za AA Ismail ef. Smajlović, predsjednik Organizacionog odbora svečanog otvaranja Aladža džamije.

Predsjednik Skupštine Opštine Foča Izet Spahić, govoreći u ime lokalne zajednice, izjavio je da će veliki broj autobusa biti usmjeren ka Ustikolini, a posjetioci će preko mostova na Drini pješice moći doći do Aladže. U gradu će biti spremno oko 2.000 parking mjesta za putnička vozila. Načelnik CJB Foča Velimir Kostović pozvao je goste da prate upute policijskih službenika.

“Imamo najave iz svih dijelova BiH. Mi smo spremni ovdje, obezbijedili smo odgovarajući broj parking mjesta. Božija je blagodat da park ispred Aladža džamije konačno bude ispunjen. Park može primiti ne samo hiljade nego desetine hiljada građana koji bez tjeskobe mogu pratiti svečanost. Iako je Foča mala, stisnuta među brdima, ona ima komunikacije da je lahko doći do Aladža džamije i izaći sa ovog prostora”, dodaje Smajlović.

U programu otvaranja učestvovaće učači Kur'ana i najbolji učači ilahija iz BiH i Turske, prvi ezan proučit će Mustafa Isaković, a glumac Armin Omerović posjetioce će voditi kroz historiju Aladže.