Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sve više liječnika iz BiH odlazi u inostranstvo

BiH

ljekari

Migracije liječnika na našim prostorima nikada nisu bile neka novina. Međutim, ono što je novost je njihov odlazak koji je poprimio karakteristike epidemije.

Ono što u svemu tome zabrinjava, ističe prim. dr. Harun Drljević, predsjednik Liječničke komore Federacije BiH, činjenica je da nas napuštaju mladi doktori medicine, specijalizanti i mladi specijalisti, piše Faktor.

Prema njegovim saznanjima u protekle dvije godine s područja Federacije BiH otišlo je 250 doktora. Najčešće destinacije su Njemačka, Austrija, ali i Emirati i Bahrein.

– Odlazi nam onaj dio liječničkog tkiva koji bi trebao u dogledno vrijeme, za nekih deset godina, preuzeti zdravstveni sistem Federacije. To daje specifičnu težinu ovom problemu. Razlozi za to su različiti, ali prvenstveno je to neriješeno socijalno-statusno pitanje liječnika te mala mogućnost napretka i usavršavanja, jer su zdravstvene ustanove poprilično financijski devastirane tako da nemaju novca ulagati u osnovne potrebe, a osobito u edukaciju, ističe Drljević.

U Komori doktora medicine RS-a kažu kako oni ne vode evidenciju koliko je liječnika napustilo ovaj entitet, te sumnjaju da bilo ko ima tačne podatke o tome.

– Liječnici koji odlaze u inozemstvo obraćaju nam se da im izdamo potvrdu o posjedovanju licence i nekažnjavanju. Mi smo takvih potvrda u 2013. izdali 37, u 2014. 42, a tijekom prošle godine 27. Liječnici najčešće odlaze kako bi ostvarili bolji materijalni položaj, kazao je kratko njen predsjednik prof.dr. Nebojša Jovanić.

Na Medicinskom fakultetu u Sarajevu nemaju tačnih podataka koliko godišnje ode, a koliko ostane liječnika koji su tek završili studij. Ali, obzirom da ovo pitanje postaje gorući problem u BiH, odlučili su uraditi anketu kojom će biti obuhvaćene tri zadnje generacije studenata (i oni koji su otišli u inostranstva), koja bi trebala biti gotova u narednih desetak dana.

– Do sada smo govorili o broju koji se kretao oko 40 posto godišnje od broja studenata koji su završili studij. Međutim, to su podaci za koje ja trenutno nemam jasan dokaz. Ono što je sigurno jeste da u posljednje vrijeme imam jako mnogo zahtjeva za prijevremeno izdavanje diploma. Promocija diplomanata se vrši jednom godišnje u Zetri. Međutim, oni koji žele u inostranstvo to ne mogu čekati, pa podnose zahtjev za ranije izdavanje diploma. To je trend koji se iz godine u godinu povećava, kaže Almira Hadžović-Džuvo, dekanica Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Kako bi se zaustavio trend odlaska liječnika sve oči su ojkrenute u reformu zdravstvenog sistema. Od nje mnogo očekuju i na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

– Prema informacijama koje imam, reforme uključuju veće zapošljavanje posebno studenata koji su postigli zavidne rezultate tijekom školovanja i koji su odlučili ostati u zemlji. To je zaista važna informacija, jer je za studente medicine jako važno da nakon školovanja odmah počnu raditi, kaže prof. dr. Hadžović-Džuvo.

Malik Ejubović, student šeste godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu i student prodekan za nastavu ne razmišlja o odlasku iz BiH.

– Svako ko planira otići u Njemačku treba biti svjestan da ga tamo ne čeka mjesto šefa klinike, nego će početi raditi u staračkom domu ili nekoj bolnici u kojoj niko od Nijemaca ne želi. Percepcija na Zapadu je takva da naši najbolji trebaju raditi poslove koje neće ni njihovi najgori. Ljudi vjeruju da ih tamo čekaju basnoslovne plaće. U svim člancima u kojima se radi o hiljadama maraka, treba znati da su to bruto primanja. Sami porezi u Njemačkoj su 70 posto, prosječan najam za stan je 800, a režije 400 eura. Pitam vas onda kako se tamo može živjeti lijepo ako imate plaću od 2.500 eura. Liječnici u austrijskoj pokrajini Vorarlberg, gdje su najveće plaće, jedu kinesku hranu i doner za ručak i dijele stan s još trojicom kolega, kaže Ejubović.