Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"odmotavanje klupka"

Sve više uhapšenih u bh. policijskim agencijama, je li njihov integritet upitan?

slika privodjenja lica-I

Razlog za kriminal i korupciju u agencijama za sprovođenje zakona profesor Predrag Ćeranić vidi u lošoj obrazovnoj strukturi kadrova i njihovoj vezi sa moćnim političarima

Učestala hapšenja pripadnika MUP-a, SIPE, OBE, Granične policije, Oružanih snaga BiH posljednjih mjeseci, koji su direktno ili indirektno sarađivali i štitili pripadnike kriminalnih grupa iz regiona, u velikoj mjeri su doveli u pitanje integritet bezbjednosnih agencija u Bosni i Hercegovini, javlja BHRT.

Razlog za kriminal i korupciju u agencijama za sprovođenje zakona profesor Predrag Ćeranić vidi u lošoj obrazovnoj strukturi kadrova i njihovoj vezi sa moćnim političarima. Kao najslabiju kariku u vrhu piramide vidi upravo politiku.

– Žalosno je što organizovane kriminalne grupe imaju svoje ljude u svakoj agenciji za provođenje zakona. Informacijama se trguje i stiče se utisak da svako ima svoju cijenu. Najvažnije im je da se ljudi iz politike zauzmu za njih i tako je na vrhu piramide sektoru bezbjednosti, nažalost i po dubini, kaže Predrag Ćeranić, dekan na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjoj Luci.

Stručnjak za bezbjednost Duško Vejinović vjeruje da većina bezbjednosnih institucija u Bosni i Hercegovini radi u skladu sa zakonom. No, problem je, kaže, u tome što su korumpirani pojedinci uvezani sa kriminalnim miljeom, te su pod zaštitom instititucija vlasti.

– Međusobno nemaju povjerenje i potpunu razmjenu informacija. Jedni drugima daju selektivne inforamacije što otvara međuprostor za pojedince i organizovane grupe da idu ispred njih, tvrdi Duško Vejinović, stručnjak za bezbjednost.

– Bilo bi dobro da se to klupko odmota. Nisam optimista zato što se takvo klupka nikada ne odmotaju nego se napravi nekoliko promo hapšenja da se pokaže da država nešto radi, kaže novinar Goran Dakić.

I građani i stručnjaci za bezbjednost vjeruju da je većina pripadnika bezbjednosnih agencija časna i poštena, ali da bi se zarad zaštite ugleda ovih institucija odgovorni trebali odlučnije obračunati sa korumpiranim pojedincima.