Krizni štab

Sve zdravstvene ustanove u KS vršit će brzo testiranje, PCR samo u određenim uslovima

brzi test vlada ks (1)

Iz KS podsjećaju da je u slučaju pojave bilo kojeg simptoma koji upućuje na sumnju na COVID-19 potrebno ostati kod kuće i odmah se telefonski javiti nadležnom ljekaru primarne zdravstvene zaštite, radi otvaranja bolovanja ili izolacije

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS) na svojoj posljednjoj sjednici donio je odluku da se nabavi dovoljan broj antigenskih testova, koji će se u narednom periodu koristiti kao dijagnostički dokaz o pozitivnosti ili negativnosti na SARS-CoV-2, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Službe za protokol i press KS-a pojašenjeno je da se radi o testovima Ag-RDT sa 80 posto senzitivnosti i 97 posto specifičnosti u usporedbi sa referentnim PCR testom.

“Ovi testovi će biti dostavljeni Zavodu za javno zdravstvo KS koji je dužan da izvrši distribuciju prema svim javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, koje imaju ugovor sa ZZO KS, i to primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa, a koji dolaze u kontakt sa pacijentima”, navodi se u saoštenju i dodaje da su sve ove ustanove dužne da vrše antigen testiranje.

Iz KS podsjećaju da je u slučaju pojave bilo kojeg simptoma koji upućuje na sumnju na COVID-19 potrebno ostati kod kuće i odmah se telefonski javiti nadležnom ljekaru primarne zdravstvene zaštite, radi otvaranja bolovanja ili izolacije.

“Ne žuriti u prva četiri dana od pojave simptoma na testiranje, jer zbog negativnog testa i lakših simptoma, može se desiti da pacijent nastavi da se kreće u društvu, te na taj način nastavi širiti zarazu. Preporuka je i da pacijenti koji budu negativni, te nakon testiranja i dalje imaju respiratorne simptome, trebaju ostati kod kuće u nekoj vrsti ‘moralne izolacije’ do potpunog prestanka simptoma”, navodi se u saopštenju i dodaje je potrebno redovno se javljati ljekaru.

COVID-19 oboljenje lakšeg toka traje obično sedam dana sa simptomima i tri dana bez simptoma. U slučaju da simpromi traju duže, izolacija traje do najmanje tri dana bez simptoma.

U saopštenju se navodi da se testiranje antigen testovima treba provoditi prema uputama proizvođača i unutar pet do sedam dana nakon pojave simptoma.

U slučaju da je antigen test pozitivan, njegov rezultat se ne potvrđuje PCR testom, a ako je antigen test negativan pacijentima sa lakšom kliničkom slikom neće se raditi dodatno PCR testiranje, a onima koji imaju teže simptome radiće se PCR test.

Neće biti testirani kontakti oboljelih bez simptoma, niti u domaćinstvu, niti u radom okruženju, a svi pozitivni rezultati testa iz verificiranih privatnih ustanova se priznaju i obaveza je ljekara porodične medicine da ih unese u sistem.