Original Dejtonskog sporazuma čuvali dobermani

BiH

dobermani
Foto: Nezavisne novine

Dokument je na engleskom, on jadan nije ni znao šta piše, konstatuje šaljivo grupa penzionera u Palama, gdje je top tema hapšenje mještanina Željka Kuntoša (48), osumnjičenog da je krio original Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku.

Ekipa Nezavisnih novina jučer je bila u Palama pokušavajući da razgovara s nekim od porodice Kuntoš, ali je pred njihovom kućom novinare, fotoreportere i kamermane dočekalo iznenađenje – kapija je bila otvorena, a u dvorištu su šetala dva dobermana, koji su pridošlice gledali neprijateljski.

Dok su ekipe stajale pred kućom, pojavio se mladić koji je izričito zahtijevao da se ne snima.

Dvojica komšija koje smo zatekli ispred susjedne kuće kazali su nam da poznaju Željka i da je on dobar komšija, te da za drugo ne znaju.

U Palama su građani bili raspoloženi da pričaju, ali ne žele komentarisati pronalazak originalnog dokumenta Dejtonskog sporazuma. Dobacuju da o tome komentar novinari treba da potraže u Beogradu i Banjoj Luci.

Ističu kako je ovaj narod jadan sa političarima u BiH, te da pitamo “Jadovana i obrvana” (Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik) gdje je sporazum.

Grupa penzionera kaže da Željko Kuntoš nije kriv. Prodavac knjiga na šetalištu u Palama, na šaljivi upit prodaje li slučajno Dejtonski sporazum, kaže da ne prodaje, ali da bi ga sigurno prodao prije Kuntoša.

Original Dejtonskog sporazuma, koji je u utorak naveče pronađen kod Kuntoša, najvjerovatnije je primjerak koji pripada Republici Srpskoj, što su potvrdili i Darko Ćulum, direktor Policije RS, ali i Milorad Dodik, predsjednik RS.

Ćulum je rekao da je utvrđeno da je Kuntoš pokušavao da proda ovaj dokument i da je tražio 100.000 KM. Direktor Policije RS je istakao da se dokument trenutno nalazi u MUP-u, a uz izvještaj će biti vraćen i deponovan u Osnovni sud Banja Luka.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, tvrdi da Kuntoš nikada nije bio pratilac i vozač Alekse Buhe, nekadašnjeg ministra spoljnih poslova RS, već Dragana Kalinića, te da Dodik o tome treba da pita Kalinića, koji mu je savjetnik.

“Neka kažu šta su još našli. Bilo je tu priznanica na određene iznose i raznih dokumenata”, rekao je Mektić, dodavši da neko treba da odgovori kako je taj i mnogi drugi dokumenti mogao da nestane iz NS RS.

Miljkan Pucar, Kuntošev advokat, kaže da je Kuntoš prije 17-18 godina dobio fasciklu od jedne službenice.

“Kad je došao kući, ostavio je to kod kuće i to je na tom istom mjestu stajalo do sada. Kad je došla policija pred vrata i upitala ga ima li neki dokument, on je rekao da ima. Preko toga je bio prst prašine, što se vidi i na fotografijama. Kad su ga upitali šta je unutra, rekao je da ne zna o čemu se radi i da je na engleskom jeziku”, ispričao je Pucar.

Inače, još 2008. godine je utvrđeno da je ovaj dokument nestao iz sefa Predsjedništva BiH, a do sada nije bio pronađen.

U međuvremenu, u Sarajevu se pojavila informacija da je original Dejtonskog sporazuma ipak u sefu Predsjedništva BiH, što nije potvrđeno