BiH

Kako se troši javni novac

Svečani ručak u Ministarstvu odbrane BiH platili 850 KM, prigodne darove 2.300 KM

18/02/2021

Restoranu u Lukavici plaćeno 850 KM za svečani ručak za potrebe Ureda pravoslavnog dušebrižništva. Kabinetu Mije Krešića potrebni darovi od 2.300 KM

Da se javni novac, ili novac poreznih obveznika u institucijama BiH na svim nivoima troši nemilice i obilato svjedoče brojni primjeri koje izlaze na površinu gotovo svakodnevno.

Piše: A. DUČIĆ

Jedan od primjera pronašli smo i u zvaničnoj odluci Ministarstva odbrane BiH o izboru najpovoljnijeg ponuđača za organizaciju svečanog ručka za potrebe Ureda pravoslavnog dušebrižništva Ministarstva odbrane BiH.

Naime, Ministarstvo odbrane prihvatilo je ponudu ponuđača PJ Privrednik – Restoran i pansion „Kula“ Istočno Sarajevo koji treba da organiziran ovaj svečani ručak u vremenu pandemije i restrikrivnih mjera koje su još uvijek na snazi, a sve to će porezne obveznike koštati 850 KM.

Ova suma, iako nije nešto posebno visoka, svjedoči kako se troši javni novac čak i za ovakve namjene, a zbog čega se dovodi u pitanje i opravdanost same javne nabavke.

Ona je, dakako, putem direktnog sporazuma pokrivena zakonom. Isto kao i nabavka koja je zaključena krajem 2020. godine a putem koje je skoro 2.300 KM (2.296 KM) potrošeno na nabavku „prigodnih darova“ za potrebe Kabineta zamjenika ministra za politike i planove MO BiH Mije Krešića. Novac je otišao firmi „Fama“ iz Širokog Brijega.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.