Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tradicija

Svečanim defileom u Tuzli obilježen Dan vozača i automehaničara

resad bradvica

Ovaj defile je već postao tradicija i jedini smo u BiH koji ga organizujemo. Drago nam je što svake godine imamo sve više učesnika

Više od 40 autobusa, kamiona, vozila hitne pomoći, vatrogasnih i policijskih vozila danas je prodefilovalo ulicama Tuzle čime je obilježen Dan vozača i automehaničara.

Udruženje vozača i automehaničara Tuzla na ovakav način već deset godina slavi ovu specifičnu djelatnost, za koju se, kako kažu ovi vedri ljudi, treba roditi.

– Ovaj defile je već postao tradicija i jedini smo u BiH koji ga organizujemo. Drago nam je što svake godine imamo sve više učesnika – izjavio je predsjednik Udruženja vozača i automehaničara Tuzla Srđan Miljanović.

Srđan Miljanović svoje prve vozačke dane vezuje za „zlatno doba“ bivše Jugoslavije. Svoj radni staž počeo je u vrijeme paljenja olimpijske vatre koja je označila početak Olimpijade u Sarajevu, davne 1984. godine.

– Bilo je raznih dogodovština, dobrih i loših strana… Dobar je ovaj posao i poziv i mislim da će se svako ko ga radi, složiti sa mnom – dodao je Miljanović.

Sa Srđanom se slaže i sedamdesettrogodišnji Rašid Čehajić koji je danas vozio svoj posljednji defile, nakon čega odlazi u zasluženu penziju. Ljubav prema vožnji rodila se prije više od pet decenija.

– Mislim da sam u to vrijeme bio jedan od najmlađih vozača autobusa u Jugoslaviji. Nastavio sam raditi mehaniku i pošto sam radio u Autoprevozu gdje su bili uglavnom autobusi, često sam zamjenjivao neke vozače. Dešavalo se da nakon svog radnog vremena kao mehaničar, odem na neku liniju, da bih se ujutro vratio i nastavio raditi mehaniku – kazao je Čehajić.

Za volanom je već pedeset dvije godine i Rešad Bundavica.

– Bio sam 21 godinu kamiondžija, a sada sam već 31 godinu na prevozu putnika autobusima. Lijepo mi je i kada bih se ponovo rodio opet bih ovaj posao radio – kazao je vozač autobusa Bundavica.

Dan vozača i automehaničara obilježava se od 1957. godine kada je Josip Broz Tito postao član Saveza vozača i autoehaničara Jugoslavije. Sa željom da ukažu na odgovornost i važnost ove profesije i iduće godine ulicama Tuzle ponovno će zatrubiti vozači.