Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svečano ispraćeni starogradski maturanti i ponosi generacije

maturanti – stari grad 1

Vesela povorka starogradskih maturanata, odjeveni u plave majice sa lentama Starog Grada, s prigodnim bedževima i crvenim gerberima prodefilovala je danas od Sebilja do Gazi Husrev-begove biblioteke. Od 260 maturanata, njih 85 proglašeno je ponosom generacije, a uz diplome dobili su i godišnje članstvo u ovoj prestižnoj ustanovi.

Uz pozdrave maturantima i želje za uspješnim nastavkom školovanja, Jusuf Pušina, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad kazao im je da oni potvrđuju tezu koju često koristi, a to je da je BiH najljepša zemlja na svijetu i ima najbolje ljude na svijetu, a maturanti predstavljaju njenu budućnost.

„Prijateljstvo i ljubav otvaraju sva vrata ovog svijeta, a vi ste simbol znanja i intelekta BiH, zato hvala vašim roditeljima i nastavnom osoblju, što su iznjedrili jednu ovakvu generaciju. Nastavite dobrim putem, gradite i promovišite vrijednosti BiH i ponosite se što ste iz Starog Grada, najstarije i najljepše općine u gradu,“ poručio je Pušina maturantima.

Na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo je Prijedlog odluke o nagrađivanju učenika završnih razreda osnovnih škola i uspostavilo priznanje „Ponos škola Općine Stari Grad“ za učenike završnih razreda osnovnih škola. Inicijator ove ideje bio je Irfan Čengić, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća koji se također danas obratio maturantima.

„Čestitam svima na završetku osnovne škole, a posebni pozdravi i čestitke za ovih 85 učenika koji su ponos Starog Grada, ali i nose odgovornost dobrog ponašanja u budućnosti. Želim izdvojiti i pozdraviti OŠ “Vrhbosna” jer sam tu školu i ja nekada pohađao i završio. Uskoro postajete srednjoškolci i želim da znate da ocjene i nisu toliko bitne, koliko je bitno da budete dobri i odgovorni ljudi. Za 10-ak godina će neki od vas zauzeti naša mjesta i imati uspješne karijere, „kazao je Čengić.

Jedan o maturanata koji je učestvovao u današnjem defileu je i Islam Krivčić iz OŠ “Mula Mustafa Bašeskija”. “ Devetogodišnje školovanje je ispunjeno mnogim usponima i padovima, a što se tiče budućnosti odlučio sam pratiti svoje srce i upisati Srednju veterinarsku školu. Ideja da se ovako skupimo svi maturanti iz Starog Grada je zaista jako lijepa. Nedostajat će mi drugovi iz škole, ali se opet radujem budućim novim prijateljstvima i izazovima u školi,” kazao je Islam.

Fatih Žgalj iz OŠ “Hamdija Kreševljaković” za razliku od njega još nije odlučio koju će školu upisati. “Tužan sam što se rastajemo, ali opet sretan što nas očekuju novi izazovi, nove pobjede, nova druženja. Okupljanje je zaista odlično organizovano i super se družimo. Još nisam odlučio koju srednju školu ću upisati, ali najvjerovatnije neku od sarajevskih gimnazija.”

Kerimu Tabaku, maturantu iz OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” najviše će nedostajati društvo. “Kada se danas rastanemo najviše će mi nedostajati društvo. Završio sam zadnji razred vrlodobrim uspjehom , ali sam ranije imao odličan uspjeh. Namjeravam upisati Srednju medicinsku školu smjer fizioterapeut ili medicinski laborant, “odlučan je Kerim.
Općina Stari Grad čestita svim maturantima i želi im uspjeh u daljem školovanju i radu.