Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svečano obilježena 25. obljetnica utemeljenja HVO-a (FOTO)

Godisnjica HVO 2017

U povodu obilježavanja 25. jubilarne obljetnice utemeljenja Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) u subotu je u Mostaru održana svečana akademija s koje su Hrvati iz BiH i Republike Hrvatske pozvani na zajedništvo i jedinstvo te na očuvanje istine o pravednom i oslobodilačkom Domovinskom ratu.

U svom obraćanju nazočnima, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako je HVO utemeljen da bi Hrvati obranili i očuvali svoj dom i svoju domovinu.

– To uvijek govorimo s ponosom. Prije svega zbog onih koji su dali svoje živote, onih koji su dali dijelove svoga tijela i imali odlučnosti i drskosti, te bez imalo straha uzeli križeve pa ih nosili kroz vrijeme rata, a i danas u vrijeme ovog nesavršenog mira kojeg baštinimo 22. godine… Bojim se da smo lagano počeli zaboravljati koja je žrtva dana da bismo mi danas bili ovdje i da bi hrvatski narod u BiH vrlo jasno mogao reći da je konstitutivan i da želi urediti BiH po mjeri čovjeka. Sve to danas ne bismo mogli da nije bilo HVO-a – istaknuo je Čović.

Dodao je kako bi, da nije bilo HVO-a i onih koji su branili hrvatski narod, bilo jako puno Uboraka, Grabovica, Trusina, Stipića livada, logora u Jablanici i Bugojnu, Uzdola…

– Uz ogromnu žrtvu koja se dala izborila se sloboda – kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH, poručivši kako će u BiH biti hrvatskog naroda, i to jednakopravnog i uzdignute glave.

– Samo nas je 15,5 posto u BiH. Malo, ali vjerujte dovoljno. (…)  Svi zajedno trebamo poslati poruku da živimo ovdje, da je ovdje naš dom i naš narod koji do kraja mora biti ravnopravan s druga dva naroda – ustvrdio je te podvukao kako Hrvati žele BiH povesti u EU i NATO savez.

– Ne sumnjajte da ćemo do kraja ove godine imati kandidacijski status u EU i krenuti s MAP-om, jer nama drugog puta nema – naglasio je.

Čović je govorio i o podjeli unutar hrvatskog naroda, pozvavši sve na zajedništvo i jedinstvo.

– I ovih su dana, kada se u Sarajevu izrekom svaki dan govori kako će bošnjačka ljevica birati Hrvate u BiH, a bošnjačka desnica Bošnjake i naravno sebi po mjeri urediti BiH, opet ubacili među nas dovoljno klica kako bi nas podijeli – kazao je, naglasivši pritom kako su Hrvati iza svake ‘alijanse’ i ‘platforme’ ostali siromašniji i nemoćniji.

– No ostali su politički narod i zato i s pravom govorim: ‘Bit će hrvatskog naroda ovdje u BiH'…  Budemo li pojedinačni, mi smo samo kap u talasu. Koliko god ta kap bila blistava i na ovom mostarskom suncu, lako se krpom obriše i nestat će. Moramo biti zbijenih redova i vrlo jasno poslati poruku da nas ima – ustvrdio je Čović .

Prisjetio se i svih opruženih pripadnika HVO-a i onih kojima se sudi.

– Siguran sam da je ovo vjerojatno prolomna godina jer će do kraja ove godine naša šestorka u Haagu, koja nije vodila svoj rat što god tko mislio i govorio o tome, dobiti i drugostupanjskih presudu –  kazalo je dodavši kako je uvjeren da će ona biti izrečena suprotno onoj prvostupanjskoj.

Ponovio je i kako je krajnje vrijeme da se kroz zakonodavstva BiH i Hrvatske trajno riješi pitanje hrvatskih branitelja.

– Mi ćemo ovih dana u parlamentarnu proceduru kroz sustav Hrvatskog narodnog sabora u BiH, poslati izmjene zakona i neki od njih će biti oni koji se odnose na braniteljsku populaciju. Time ćemo osigurati minimum institucionalnih osnova za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH – naglasio je.

– Bez ustrojavanja HVO- a i zajedništva koje nas je tada vodilo u vrijeme Domovinskog rata, opstanak hrvatskog naroda zasigurno bi bio doveden u pitanje – kazao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Naglasio je kako će kao ministar hrvatskih branitelja, učiniti sve da bi se stečena prava pripadnika HVO-a i članova obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja prepoznala u jedinstvenom zakonu o hrvatskih braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata.

–  Mi ćemo svojim organiziranim pristupom, dobrom koordinacijom i međuresornom suradnjom svih službi u Hrvatskoj, posebnu pozornost posvetiti očuvanju istine o pravednom, legitimnom i oslobodilačkom Domovinskom ratu. Posebno kako bismo pomogli u zaštiti i obrani osumnjičenih branitelja od onih koji danas pokušavaju izmijeniti noviju hrvatsku povijest i progoniti ratne junake iz reda hrvatskog naroda – naglasio je hrvatski ministar.

General Stanko Sopta također je kazao kako su Hrvati na ovim prostorima opstali zahvaljujući upravo HVO-u.

–  U njegovu su strukturu utkani životi preko 7 500 poginulih bojovnika, od kojih su mnogi bili mlađi od 25 godina – ustvrdio je.

Svečanoj akademiji prethodila je misa, zatim polaganje vijenaca i paljenje svijeća za sve poginule hrvatske branitelje, te mimohod s ratnim stjegovima.

Obilježavanje 25. obljetnice HVO- a održano je u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora BiH i Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat pod pokroviteljstvom hrvatskoga člana Predsjedništva BiH dr.sc. Dragana Čovića.