Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

banja luka

Svečano otvorena džamija Arnaudija u Banjoj Luci

otvorena arnaudija džamija
FOTO: Fena

On je pozvao Banjalučane koji su otišli za vrijeme rata, jer ih je tadašnji “režim protjerao”, da se vrate

Obnovljena džamija Arnaudija u centru Banjaluke danas je svečano otvorena uz prisustvo velikog broja vjernika i drugih građana, te brojnih zvanica iz BiH i inostranstva.

Džamija je obnovljena uglavnom zahvaljujući sredstvima iz Turske, a obnova je koštala oko šest miliona KM.

Arnaudija je sagrađena u 16. vijeku, u zemljotresu 1969. godine oštećena, a 7. maja 1993. godine srušena miniranjem. Počinioci nisu otkriveni ni kažnjeni.

“Potvrda velike istorijske istine da će ideja graditelja nadvladati rušiteljske ideje”

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović prethodno je uručio zahvalnice predstavnicima Turske koji su stigli na ceremoniju otvaranja banjalučke džamije Arnaudija.

otvorena arnaudija džamija
FOTO: Fena

– Danas svjedočimo velikom događaju, potvrdi velike istorijske istine da će ideja graditelja nadvladati rušiteljske ideje. Danas svih 16 džamija u Banjoj Luci, koje su porušene, blistaju, a sa ovoga mjesta posebne pozdrave šaljemo predsjedniku Turske Redžepu Erdoganu – rekao je Kavazović.

On je naveo da je danas i dan kada se treba sjetiti muftije banjalučkog iz ratnog perioda na kojeg je pokušan atentat, te imama koji je ubijen 1992. godine, kao i čovjeka iz Cazina koji je ubijen prilikom pokušaja postavljanja kamena temeljca porušene Ferhadije.

Pozvao Banjalučane da se vrate

– Nadamo se da će nam i ova džamija pomoći da zacijele rane. Neka i ova džamija bude mjesto koje će okupljati dobre ljude. Vjerujem da ovih 16 banjalučkih ljepotica više nikada neće dohvatiti rušiteljska ruka – rekao je Kavazović.

On je pozvao Banjalučane koji su otišli za vrijeme rata, jer ih je tadašnji “režim protjerao”, da se vrate.

– Jedni drugima trebamo, čuvajmo bogomolje drugih kao što čuvamo naše. Neka nasilje zauvijek ode iz ovog grada – poruka je reisa Kavazovića.