Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svečano otvorena nova zgrada Tužilaštva ZDK

tuzilastvo-zdk2

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinno otvorio je danas novu zgradu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona čija je izgradnja započela u aprilu 2015. godine uz sredstva Evropske unije u iznosu od oko 1,3 miliona eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Ceremonija svečanog otvaranja nove zgrade Tužilaštva ZDK održana je na Trgu Bosne i Hercegovine bb gdje se nalazi novoizgrađeni objekt.

Sinno je ovom prilikom rekao kako je vladavina prava bitna stavka za napredak BiH.

„Veoma je važno što se radi na vladavini prava, a znate da je nedavno objavljen i izvještaj Evropske komisije za BiH gdje je naglašeno da je vladavina prava veoma bitna. Pravosuđe predstavlja garanciju vladavine prava u svakoj zemlji i ono je predstavljeno kroz sudove i tužilaštva. EU je svjesna toga i proteklih 15 godina je investirala preko 50 miliona eura u pravosuđe BiH. Potrebni su vam sudije, tužioci i osoblje, ali i prostorije u kojima ćete raditi. Važno je na koji način se odvijaju postupci i važno je da se to odvija u odgovarajućim uslovima. Proteklih godina smo uložili 20 miliona eura u infrastrukturu. Bitno je da ti uvjeti budu jednoobrazni kako bi se stvorili adekvatni uvjeti za svjedoke, sudije i sve ostale koji su u službi građana“, rekao je Sinno, dodavši kako treba raditi na rješavanju zaostalih slučajeva te jačanju pravosuđa u BiH.

tuzilastvo-zdk1

Jadranka Lokmić – Misirača, potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, rekla je kako je zeničko tužiteljstvo jedno od najboljih.

„Ovaj projekat je urađen u partnerstvu i uz napore VSTV-a i Vlade ZDK, a ja držim da to jeste naš zadatak i da trebamo da gradimo naša tužilaštva i sudove. Dugujemo veliku zahvalnost Delegaciji EU koja je uložila ogromna sredstva u pravosuđe Bosne i Hercegovine. Ovo je jedno od najboljih tužilaštava i smatram da zaslužuju ovakvu zgradu kako bi bili još bolji te im želim još bolje uspjehe i da se bore za pravdu i vladavinu prava u ZDK, ali i Bosni i Hercegovini“, rekla je Lokmić – Misirača.

Glavna tužiteljica Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona Vesna Kaknjo rekla je kako je zeničko tužilaštvo uspjelo obavljati svoje zadatke uprkos lošim uvjetima rada.

„Ovo tužiteljstvo od osnivanja do danas svoje složene i zahtjevne poslove obavljalo je u neuslovnim prostorijama, što je otežavalo rad tužitelja i drugih uposlenika. Međutim, uprkos nedostacima, tužiteljstvo je u kontinuitetu ostvarivalo dobre rezultate. Izgradnju ovog objekta doživljavamo kao nagradu za naš dosadašnji rad i napore“, rekla je Kaknjo.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević rekao je kako je Vlada ZDK učestvovala u projektu sa oko milion KM sredstava u saradnji sa VSTV-om, Delegacijom EU i Gradom Zenica te vladom Kraljevine Norveške, koja je obezbijedila oko 98.000 KM za namještaj.

tuzilastvo-zdk3

„Efikasno pravosuđe koje će odgovarati evropskim standardima i očekivanjima i potrebama građana kantona preduslov je uspješnosti svake, pa i Vlade ZDK. Danas smo ovdje da ozvaničimo uspješan završetak projekta izgradnje nove, moderne i funkcionalne zgrade Tužilaštva ZDK u vrijednosti od 2,6 miliona KM koje je finansirala Delegacija EU u BiH i zahvaljujemo im se za sve“, rekao je Galijašević.

Gradnjom ove zgrade uposlenici Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona dobili su moderan i funkcionalan prostor za rad od oko 2.500 kvadratnih metara, u kojem je predviđen ured za svakog tužitelja, kao i Odjel za procesuiranje predmeta u vezi sa ratnim zločinima na području Bosne i Hercegovine, čime bi se trebao poboljšati rad Tužilaštva ZDK.

Zgrada je izgrađena u okviru programa pomoći Evropske unije u unapređenju efikasnosti pravosuđa u BiH, a u saradnji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH te vlade Kraljevine Norveške.