Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Prim. dr. Abdulah Nakaš"

Svečano otvoreno adaptirano porodilište Opće bolnice u Sarajevu (FOTO)

porodiliste (5)

Pored kompletne adaptacije prostora, nabavljena je moderna sofisticirana medicinska oprema, kadar je educiran što je rezultiralo da se, budućim mamama i novorođenčadima u ovoj zdravstvenoj ustanovi pruža kvalitetnija i sigurnija usluga u skladu sa evropskim standardima

Prvi put od izgradnje nekadašnje Vojne bolnice, danas Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, adaptirano je Odjeljenje ginekologije i akušerstva, koje je danas svečano i otvoreno, javlja Anadolu Agency (AA).

Pored kompletne adaptacije prostora, nabavljena je moderna sofisticirana medicinska oprema, kadar je educiran što je rezultiralo da se, budućim mamama i novorođenčadima u ovoj zdravstvenoj ustanovi pruža kvalitetnija i sigurnija usluga u skladu s evropskim standardima.

Također, trudnicama se nudi i mogućnost izbora alternativnih metoda poroda kao i prisustvo bračnog druga tokom dolaska na svijet novorođenčeta.

Proteklih mjeseci trajali su građevinski i drugi radovi na ovom Odjeljenju i vodilo se računa o svakom detalju. Poduzete su sve mjere da se porod humanizira i da ostane u lijepom sjećanju svake majke.

Direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Zlatko Kravić podsjetio je da je priča o obnovi porodilišta počela prije četiri-pet godina, kada se s tadašnjim kantonalnim premijerom Elmedinom Konakovićem dogovarao o nekim stvarima za Opću bolnicu.

“Nije bilo malo tada skoro četiri miliona KM odvojiti iz budžeta Kantona. Nadam se da smo opravdali sav taj novac koji je došao u ovu bolnicu i opravdali očekivanja ljudi”, rekao je Kravić na današnjem svečanom otvorenju obnovljenog porodilišta.

Prema njegovim riječima, BiH trebaju djeca, treba joj natalitet i ova bolnica želi učiniti više kako porod ne bi bio traumatičan.

“Odlučili smo da uradimo nešto drugačije. Hajmo dozvoliti očevima da uđu u porođajnu salu, dajmo tim porodiljama mogućnost da se ne porađaju samo na stolu, nego i u vodi, na lopti…ono što cijeli svijet daje. Dajte da i mi pokažemo da možemo nešto da napravimo i da možemo biti u vrhu i evrope i svijeta”, rekao je Kravić navodeći da se mora ulagati u bolnicu i edukaciju ljudi.

Dodao je da ovaj projekat restauracije nije podržala samo Skupština KS-a i resorno ministarstvo, nego i neke kompanije.

O značaju obnovljenog porođajnog odjela govorila je danas i ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić.

Smatra da novo, adaptirano porodilište je nešto što prati savremeno tokove medicine kada je u pitanju kadar, prostor i oprema.

“Ministarstvo zdravstva je finansiralo ovaj projekat iz sredstava budžeta Vlade KS-a. U startu smo opredjeljeni da podignemo zdravstvenu zaštitu populacije majka-dijete na viši nivo”, dodala je Softić.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, koji je od početka pratio ovaj projekat, kazao se potvrđuje da je ideja o njenom zatvaranju bila loša i da je njena funkcija mnogo bolja nego što joj je bila namijenjena.

“Svaku ste marku uloženih sredstava opravdali i višestruko ste društvu vratili”, rekao je Konaković.

Načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić uručio je danas Kraviću novčanu donaciju, kazavši da je općinsko vijeće na njegov prijedlog odobrilo 30.000 KM i taj novac je danas uplaćen.

Porodilište koje je formirano početkom rata 1992. godine, danas raspolaže sa ukupno 20 bolesničkih kreveta. Pacijenticama je na raspolaganju sedam komfornih dvokrevetnih soba s kupatilom, koji su također potpuno renovirani. U pripremnoj sobi (predrađaoni) su smještena četiri kreveta.

CTG aparati su povezani sa sestrinskom sobom te se pacijenticama u prvoj porođajnoj dobi u kontinuitetu prati CTG monitoring, odnosno, srčana frekvencija ploda i kontrakcije uterusa gdje se na osnovu krivulje procjenjuje stanje i kondicija ploda.

Novina je adaptirana porođajna sala s dva porođajna boksa te operaciona sala u sklopu Odsjeka za hitne carske rezove. Do sada su se ove i hitne operacije radile u operacionom bloku koji je dislociran od porodilišta. Sada je ispunjen svjetski standard i protokol da se hitni carski rez može uraditi u roku manjem od deset minuta od indikacije hitnosti.

Odjeljenje za ginekologiju i akušerstvo Opće bolnice koje se sastoji od Odsjeka za ginekologiju i patologiju trudnoće i Odsjeka za akušerstvo i neonatologiju je kadrovski ekipirano. Na Odjeljenju radi deset ljekara specijalista ginekologije i akušerstva, dva specijalizanta ginekologije i akušerstva, dva pedijatra, četiri specijalizanta pedijatrije i 33 medicinske sestre. U ovoj zdravstvenoj Ustanovi godišnje se uradi oko 1.500 poroda.

Porodilište u Općoj bolnici je već 19 godina u velikoj porodici “Prijatelja beba” (Baby Friendly Hospital), koja podrazumijeva afirmaciju dojenja i majčinog mlijeka kao najvećeg dara prirode.

Također, 2008. godine na Odsjeku za akušerstvo i neonatologiju opremljena je sala za porođaj u vodi i nakon edukacije osoblja počelo se s prvim porođajima, a od januara 2010. godine i s porodom na stočiću.