BiH

Svećenik koji fenomen Gospe istražuje pune 33 godine tvrdi: Nema čuda u Međugorju!

17/06/2015

Dr. Mato Zovkić (78), penzionisani profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, jedan od najuglednijih teologa Crkve, bio je koordinator Komisije za istraživanje događaja u Međugorju što ju je 1982. osnovao mostarski biskup Pavao Žanić.

Ona je prva ispitala fenomen Gospina ukazanja u malenome hercegovačkom mjestu i razgovarala s vidiocima. Na temelju njezinih nalaza Komisija Biskupske konferencije Jugoslavije 1991. godine zaključila je da u Međugorju nije posrijedi nadnaravna pojava.

Njezin zaključak prihvatilo je vatikansko Povjerenstvo za Međugorje te svoje rezultate predalo Kongregaciji za nauk vjere, koja će svoje konačno stajalište uputiti papi Franji 24. juna ove godine.

Sedmicu uoči tog važnog događaja profesor Zovkić otkriva kako je prije 33 godine počeo istraživanje međugorskog fenomena i zašto je nakon pomne analize iskaza vidjelaca zaključio da se njihovi “doživljaji ne mogu prihvatiti kao nadnaravni.”

Mato_Zovkic_853712S0

Svoje je dojmove objavio u tekstu “Problematični elementi u fenomenu Međugorja”, u kojem je niz dokaza koji pobijaju ‘čudo iz Međugorja’, a pozvala ga je i Ruinijeva komisija da iskaže svoj stav.

O doživljajima djece ne bi se smjelo govoriti kao o pravim ukazanjima, kategoričan je Zovkić, tvrdeći da se Gospa štuje prije svega kod kuće.

“Nažalost, u slučaju Međugorja događa se da pobornici suzdržane ili protivnike olako proglašavaju gotovo nevjernicima. Ne trebamo proglašavati hereticima ni katoličku braću i sestre koji dolaze u Međugorje i obavljaju pobožnosti. Ni svećenike koji im kao pastiri stoje na usluzi.

Ali, ne trebamo proglašavati hereticima ni one koji ne osjećaju potrebu hodočastiti u Međugorje. Svima nam je potrebna unutarnja crkvena tolerancija”, tvrdi profesor Zovkić uz opasku da Vatikan sigurno neće priznati Međugorje kao ‘službeno’ marijansko svetište, kao recimo Lourdes gdje se Gospa ukazala 18 puta”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.