Švedska i UNICEF u zaštiti djece i migranata u BiH

unicef_izbjeglice_bih333

Djelujući kao dio UN tima, UNICEF u Bosni i Hercegovini obezbijedio je osnovni namještaj i potrepštine za više od 200 migranata i izbjeglica (uključujući 24 žene i 51 dijete) koji su nedavno preseljeni iz Sarajeva u izbjeglički centar Salakovac.

– Isporučeno je 50 dušeka, 1.300 posteljina i jastuka, 60 stolova, 300 stolica i igračke. Finansijska sredstva za donaciju je omogućila Švedska agencija za međunarodni razvoj kroz fleksibilno finansiranje u oblasti dječije zaštite, što je omogućilo UNICEF-u da brzo inicira humanitarnu reakciju u Bosni i Hercegovini za djecu izbjeglice i migrante i njihove obitelji, kao i djecu bez pratnje – navodi se u saopćenju UNICEF-a.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan zahvalila je Švedskoj za podršku i naglasila UNICEF-ovu predanost zaštiti najranjivijih djevojčica i dječaka.

– Činjenica da smo imali dostupna i fleksibilna sredstva za zaštitu djece, omogućila je UNICEF-u u BiH da brzo reagira da bi osigurao potrebne materijale djeci kojoj je pomoć potrebna – rekla je Narayan.

Predstavnica Švedske međunarodne agencije za razvoj Marie Bergstorm izrazila je zadovoljstvo jer je to partnerstvo omogućilo UNICEF-u da reagira.

– Zbog dugogodišnjih dobrih odnosa Švedske Ambasade i UNICEF-a u BiH pri pružanju podrške pravdi za djecu, ponosna sam što je Švedska mogla pružiti potporu koja UNICEF-u omogućuje da odgovori na hitne slučajeve koji uključuju djecu – rekla je Bergstorm.

UNICEF zajedno s nevladinim organizacijama, u sljedećem koraku, ima cilj proširiti humanitarne usluge kao što su uspostavljanje prostorija prilagođenih djeci (gdje bi se mogla igrati i koristiti psihološku podršku), te mjesta za majke i bebe (gdje bi se majke mogle odmoriti i brinuti o svojim bebama). Uspostava prostora pogodnih za djecu predviđa se u centru Salakovac, te u Sarajevu, Bihaću i Velikoj Kladuši.

U saopćenju za javnost navodi se da, radom sa partnerima u vladi, ostalim UN agencijama i organizacijama civilnog društva, UNICEF nastoji osigurati programe koji na prvo mjesto postavljaju prava i potrebe svakog djeteta, kao što propisuje Konvencija o pravima djeteta.

– Djeca i žene koji su migranti ili izbjeglice, posebno oni bez dokumenata, izloženi su trgovini ljudima, zlostavljanju i eksploataciji. U tranzitnim i odredišnim državama migranti, izbjeglice i njihove obitelji često su žrtve diskriminacije, siromaštva i socijalne marginalizacije – saopćeno je iz UNICEF-a u BiH.

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu da bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija rade za svako dijete, bilo gdje, da bi sagradili bolji svijet za sve.