BiH

projekat MEG II

Švedska investira 10 miliona kruna za bolje vodosnabdijevanje

12/08/2021

Opći cilj Projekta MEG II je da doprinese demokratizaciji lokalne uprave u BiH i omogući pravedniji, efektivniji i efikasniji način pružanja javnih usluga, sa naglaskom na sektor vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama

Švedska, koju predstavlja Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (Sida), potpisala je sporazum sa Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP) za realizaciju druge faze MEG projekta, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ukupno finansijsko učešće Švedske u projektu MEG II, iznositi će 10 miliona švedskih kruna, odnosno 1.900.000 KM. Ukupna vrijednost projekta MEG II je 23 miliona KM i najvećim dijelom uključuje učešće Vlade Švicarske, uz dodatna planirana sredstva iz Evropske unije kroz IPA II fondove”, saopšteno je iz UNDP-a.

UNDP će u naredne četiri godine implementirati projekt u približno 30 jedinica lokalne samouprave, koje će biti izabrane putem javnog poziva za sve jedinice lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini.

“Opći cilj Projekta MEG II je da doprinese demokratizaciji lokalne uprave u BiH i omogući pravedniji, efektivniji i efikasniji način pružanja javnih usluga, sa naglaskom na sektor vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama. Izmjene politika, zajedno sa regulatornim poboljšanjima u oblasti vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama, će doprinijeti efikasnijem, poštenijem i održivijem pružanju osnovnih usluga na lokalnom nivou”, navodi se u saopštenju.

Švedska će podržati napore Projekta u radu sa vlastima na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou ka uspostavljanju povoljnijih politika i regulatornog okruženja koje afirmiše lokalnu upravu orijentisanu na rezultate i unapređenje usluga vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama.

“U konačnici, građani će, uključujući i najugroženije, imati koristi od poboljšanih usluga vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama, koje će biti pružene na efikasniji, odgovorniji i održiviji način”, dodaje se u saopštenju iz UNDP-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.