Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Švedska pomaže BiH u smanjenju zagađenosti zraka

BiH

Anders Hagelberg

Ambasador Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Anders Hagelberg kazao je danas tokom susreta s gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem da njegova zemlja nastoji pomoći BiH kada su u pitanju ekološki projekti posebno u rješenju pitanja zagađenosti zraka.

Podvukao je da su neki bh. gradovi, uključujući i Tuzlu, među najzagađenijim u Evropi, izražavajući očekivanje da će vlasnici postrojenja koja zagađuju zrak održati obećanja i uskladiti rad s evropskim standardima.

Gradonačelnik Imamović izrazio je zahvalnost Švedskoj koja je pomogla BiH primivši veliki broj bh. građana koji su se integrirali u društvo i postigli značajne rezultate, a mnogi od njih su predstavnici vlasti te je zahvalnost upućena i za pomoć koju Švedska i danas pruža BiH.

Ambasador Hagelberg je iznio podatak da Švedska ima godišnji razvojni budžet za BiH oko 30 miliona KM, dodajući da se on neće smanjivati uz mogućnost povećanja, saopćeno je danas iz Gradske uprave Tuzla.

Kako je navedeno, bilo je govora i o održavanju multietničkog društva, te je ambasador važnim nazvao potrebu da BiH ne ode u pravcu razvoja populističkih osjećanja i etničkih podjela.

Imamović i Hagelberg razgovarali su i o budućoj podršci Švedske u ekonomskim razvojnim projektima i posebno u ekološkim projektima, ali i podršci jednakosti građana i rodnoj ravnopravnosti.