BiH

Saborna crkva

Svetom liturgijom pravoslavni Božić obilježen u Sarajevu

07/01/2021

Tokom liturgije poručeno je da je mir jedan od najčešćih pojmova koji se susreće u svetom pismu

Božićna liturgija kojom su pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti dočekali najradosniji hrišćanski blagdan jutros je služena u crkvama širom Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Sveta liturgija jutros je održana i u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu, glavnom gradu BiH. Božić se obilježava u vrijeme pandemije i uz mjere koje su uvedene u cilju suzbijanja širenja koronavirusa pa je liturgiju prisustvovao samo mali broj vjernika.

Jutarnja liturgija za Božić najveća je i najvažnija liturgija koja se služi na taj praznik.

Tokom liturgije poručeno je da je mir jedan od najčešćih pojmova koji se susreće u svetom pismu.

“Mirom sve započinje i mirom se sve završava. Mir je stanje srca i duše. Poruka današnjeg praznika obavezuje nas da svuda oko sebe gradimo mir. Svi mi znamo sta znači kada se nemir useli u srce, kada nemir parališe razum, kada čovjek počne da bježi od drugih i da se zatvara u svoju krhku tvrđavu izgubljen i nemoćan za svako dobro djelo i susret s drugim”, poručeno je danas u Sarajevu.

Nakon jutarnjeg bogosluženja vjernici kod kuća nastavljaju slavlje uz objed s porodicom i prijateljima.

Božiću prethodi post od 40 dana, a na dan praznika trpeza je bogata i mrsna. Prema običaju, kod pravoslavaca na Božić u kuću rano ujutro dolazi polaznik, po pravilu muškarac, koji čestita praznik i poželi sreću, napredak i zdravlje domaćinovom domu.

Na ovaj praznik pravoslavni vjernici pozdravljaju se sa “Hristos se rodi”, a odgovara se sa “Vaistinu se rodi”. Božić se slavi tri dana.​​​​​​​

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.