Stotine hiljada teško partnerstvo

Sveučilište apliciralo na prekogranični poziv sa stranačkom IT firmom “Katarina”

Hercegovina.info

Na portalu javnih nabavki jasno je da Sveučilište Katarini daje šakom i kapom, a osim toga izabralo ih je i za partnerstvo za prijavu na prekogranični projekt

Sveučilište u Mostaru, zajedno sa stranačkom IT muzarom – kompanijom Katarina prijavilo se na konkurs u Hrvatskoj. Predmet nabave, koju je objavio Centralni registar osiguranika Republike Hrvatske je izrada digitalne platforme s individualiziranim penzionim informacijama.

Tamo se Sveučilište i Katarina javljaju kao „zajednica ponuditelja“.

katarina 1

Za predmetni posao javili su se zagrebački Cuspis, čija je ponuda s PDV-om 236.250 eura, te Sveučilište i Katarina s ponudom od 287.500 eura.

katarina-sveuciliste-ponuda

Sveučilište u Mostaru od „partnera“ u međuvremenu naručuje na stotine hiljada maraka opreme i usluga. Mnogi profesori se pitaju gdje je ona, a tvrde da rade na računarima starim dvadesetak godina.

Od 23. marta 2023. do 23. marta 2025. Sveučilište ima sporazum s Katarinom težak 80.000 maraka, piše Hercegovina.info.

sveucili-katarina

Predmet sporazuma je ‘javna nabava usluga servisiranje i održavanje opreme za potrebe ustrojbenih jedinica i rektorata Sveučilišta u Mostaru’.

Osim tog ugovora, tu je i ugovor težak 97.500 maraka za usluge programiranja paketa programske podrške (softverskih paketa).

sveuciliste-katarina-1

U maju 2021. Sveučilište sklapa s Katarinom ugovor vrijedan 70.000 maraka, također za servisiranje i održavanje opreme.

Iste godine od iste kompanije Sveučilište nabavlja 693.922 marke računarske opreme.

sveuciliste-katarina-oprema

Zašto Sveučilište u Mostaru, obrazovna ustanova Hrvata u BiH i šire, aplicira za poslove izrade digitalnih platformi, koji je tu interes Sveučilišta, koji Katarine, koji javni, a čiji su privatni posve je jasno. Na Sveučilištu u Mostaru kao IT ekspert radi Tomislav Marić.

Tomislav Marić radio je u IT odjelu HT Mostara, a fiktivnim ugovorima ga je na Petom spratu angažirao Rade Bošnjak. Sada radi na Sveučilištu. Osim te jasne poveznice s mutnim IT radnjama ima još jedna. Ured na Petom spratu, na kojem je rađen tajni paralelni zdravstveno informacioni sistem za pacijente bio je u vlasništvu Katarine, koja ga je kupila 19. jula 2019. godine, te ga dvije godine kasnije prodala vlasniku. Sve to govori u prilog činjenici da ljubav Sveučilišta i Katarine nije slučajna.

Nadalje, Katarina prvi put u partnerstvu sa Sveučilištem nudi uslugu izrade digitalne platforme, a ranije joj je u ponudi bila samo prodaja i održavanje opreme, što znači da je u paketu priče i ekipa s Petog sprata, koja se obučavala u Vitalisu, a među kojima i Tomislav Marić.

Zašto Sveučilište u Mostaru, obrazovna ustanova Hrvata u BiH i šire aplicira za poslove izrade digitalnih platformi. Zašto Sveučilište kao partnera za aplikaciju bira Katarinu, firmu kojoj daje stotine hiljada maraka, novinari portala Hercegovina.info su pitali Sveučilište u Mostaru (gornja foto: nabavke Sveučilišta od Katarine).

Zavjet šutnje

Koje su sve stručnjake i na koje pozicije stavili u ponudu koju su predali zajedno s Katarina d.o.o., koliki je finansijski udio Sveučilišta u Mostaru u ukupnoj ponudi, je li u prijavljenoj ekipi, ekipa koja je radila paralelni sistem za Radu Bošnjak, je li ovakvo šta nova degradacija Sveučilišta u Mostaru, rektora Zorana Tomića novinari Hercegovina.info su pitali 24. aprila ove godine. Ekspert za komunikaciju i odnose s javnošću naravno nije odgovorio, a oglašava se samo u režimskim medijima.

Katarina koja ubire stotine hiljada maraka od ustanova kojima je na čelu HDZ kadar također šuti na novinarski upit koje su sve iznose u zadnje tri godine fakturisali prema Sveučilištu u Mostaru, te koje su sve stručnjake i iz kojih kompanija/ustanova i na koje pozicije, a prema zahtjevima Dokumentacije za nadmetanje, stavili u ponudu koju su predali zajedno s Sveučilištem u Mostaru.

I nije to slučaj samo s ovim upitom. Zavjet šutnje, a stotine hiljada maraka na računu za ovo je poduzeće praksa.

sveuciliste-katarina-sve-nabavke

Međutim, na portalu javnih nabavki jasno je da Sveučilište Katarini daje šakom i kapom, a osim toga izabralo ih je i za partnerstvo za prijavu na prekogranični projekt.

Zakon o javno privatnom partnerstvu u BiH govori da je javni partner dužan poštovati sljedeća načela: načelo zaštite javnog interesa, načelo tržišnog nadmetanja, načelo efikasnosti, načelo jednakog tretmana, načelo uzajamnog priznavanja, načelo srazmjernosti, načelo transparentnosti, načelo slobode ugovaranja, načelo zaštite okoliša.

Nije poznato na koji je način Sveučilište izabralo partnera, budući da javnost o ovome ništa ne zna, te je osim načela nadmetanja, ugroženo i načelo transparentnosti.

Rektor, koji sam sebi naručuje nagrade i priznanja, očito sam i bira partnere za saradnju.

Hercegovina.info
Infografika