Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

povratak u realnost

Svi Dodikovi problemi: RS je nakon proslave 9. januara u još težoj situaciji

Banja Luka: Milorad Dodik odlikovao Viktora Orbana i pjevača Baju Malog Knindžu
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Najviše odlikovanje RS spalo je na par stotina miliona mađarskog kredita. Iz Rusije, doduše, nikada nije stigao ni „veliki“ ni „mali“ kredit, koje je Dodiku navodno još prije devet godina obećao Putin

Republika Srpska je iz sumorne stvarnosti, u kojoj su dominantne finansijska nestabilnost i sve veća međunarodna izolacija zbog politike Milorada Dodika, uplivala u euforičnu dvodnevnu proslavu neustavnog Dana republike, iz koje se, nakon dobro izrežirane pompe, sa manje-više istim scenarijem i akterima kao ranijih godina, vratila u još sumorniju realnost, piše Žurnal.

Bio je na nebu iznad Banjaluke i dron show, a svi oblici koje je ispisalo oko 200 dronova nestajali su za nekoliko minuta. Cijeli taj performans koštao je, kako se procjenjuje, oko 200 hiljada maraka. Povelika cifra, hiljadu maraka po dronu. Proslava 9. januara kao Dana RS, kojeg je Ustavni sud BiH u dva navrata proglasio neustavnim, ukupno je koštala 1,5 miliona maraka.

Još teža situacija

Šta su građani dobili za te utrošene javne pare i i gdje je Republika Srpska dan poslije „najspektakularnije“ proslave neustavnog Dana republike?

Suštinski, tamo gdje je i bila. Zapravo, u još težoj situaciji od one u kojoj se nalazila prije 9. januara, jer će u narednom periodu, zbog politike koju vodi Milorad Dodik, a koju slijepo slijede njegovi politički poslušnici, biti izložena još većoj međunarodnoj izolaciji i finansijskim sankcijama. Pojedinci iz vrha vlasti, vrlo izvjesno, i krivičnom gonjenju, jer nepoštovanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo.

“Problem ne leži u proslavi praznika, nego u odluci da to bude devetog januara. Povezivanje tog obilježavanja sa pravoslavnim vjerskim praznikom u suprotnosti je sa nekoliko odredbi Ustava BiH kojima se zabranjuje diskriminacija. Ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja”, saopštila je Ambasada SAD-a.

„Odabir ovog specifičnog datuma daje prednost jednoj etničkoj grupi u odnosu na druge i krši nekoliko odredbi Ustava BiH, posebno onih koje se odnose na zabranu diskriminacije“, napisao je ambasador Velike Britanije Julian Reilly na društvenoj mreži mreži X.

Ko god ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH iz 2015. i 2019. godine, dodao je, podriva vladavinu prava i potencijalno čini krivično djelo.

“Mogu samo da ponovim da Evropska unija naglašava potrebu da svi akteri u BiH poštuju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak, uključujući i odluke Ustavnog suda. I kao što smo rekli, svaka akcija koja je protivna ovim principima dovešće do ozbiljnih posledica”, poručio je iz Brisela portparol EU Peter Stano.

Nigdje ruskog kredita

Stanov sunarodnik, mađarski premijer Viktor Orban, nije se pojavio u Banjaluci 9. januara, kako su to najavljivali iz vrha režima, niti se očitovao o odlikovanju koje mu je dodijelio Dodik – Ordenu RS na ogrlici. Orban je dobio najviše odlikovanje, isto ono koje je prošle godine Dodik uručio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Najviše odlikovanje RS spalo je na par stotina miliona mađarskog kredita. Iz Rusije, doduše, nikada nije stigao ni „veliki“ ni „mali“ kredit, koje je Dodiku navodno još prije devet godina obećao Putin.

Pitanje je da li će Dodik u februaru lično Orbanu uručiti orden, baš kao što je upitan njegov davno najavljeni i više puta odlagani susret s Putinom. Zato je tu ambasador Igor Kalabuhov, Putinov čovjek direktno zadužen za Dodika, njegov politički sufler i jedini diplomata u BiH koji se 9. januara pojavio u Banjaluci.

Deveti januar je prošao, a u RS i BiH se ništa bitno nije promijenilo, osim što su opetovani izlivi međunacionalne mržnje na društvenim mrežama doživjeli vrhunac.

Christian Schmidt i dalje je visoki predstavnik, sa mogućnošću da nameće odluke, ma koliko vlast RS negirala njegov legitimitet. Oni koji ne izvršavaju njegove odluke završe sa optužnicom Tužilaštva BiH, poput Dodika, kojeg u Sudu BiH 17. januara čeka novo ročište. Dodik, ruku na srce, ima izbor – da se i ovaj put pojavi u sudnici i tako nastavi potvrđivati da priznaje i Šmita kao visokog predstavnika i državni sud ili da ne dođe na ročište i rizikuje da bude priveden.

Dodikovi problemi

Nisu to jedini Dodikovi problemi. U budžetu RS je sve manje para, entitetska Vlada skoro godinu dana ne plaća usluge dobavljačima, a mogućnost zaduženja na međunarodnom finansijskom tržištu svedena je na minimum. Para nema ni iz Kine i Azerbejdžana. Ukupan dug RS je 6,7 milijardi KM, a Dodik samo ove godine mora da nađe milijardu za otplatu kredita. Njegove priče o pregovorima sa strancima o investicijama većim od pet milijardi maraka su u sferi naučne fantastike.

Turobna realnost Republike Srpske su redovi ispred domova zdravlja i opšti haos u zdravstvu nakon što je hakovan zdravstveni informacioni sistem FZO, za koji niko ne zna kako će i kada ponovo biti uspostavljen, kao i 40 hiljada ljudi koji su od prošle godine ostali bez zdravstvenog osiguranja. Koliki je javašluk u institucijama RS najbolje potvrđuje to što su hakeri upali i u Poresku upravu RS , jer su njeni službenici koristili službene e-mailove za ulaz na sajtove zabave i male oglase!

Na Klinici za psihijatriju u Banjaluci izbio požar, što ne čudi s obzirom na to da u nju godinama nije ulagano ništa, nema čak ni hidrant. Sokolac godinama nema autobusku stanicu, već putnici autobuse čekaju ispred benzinske pumpe, ali zato ima vatromet kada stigne direktiva od Dodika. I tako redom….