Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

žurnal

Svi Stendavićevi kadrovi: Dodik nagrađuje stranku sa minorna četiri mandata

Dodik po dolasku iz Bruxellesa optužio oporbu da nisu bili jedinstveni
13.06.2022., Administrativni centar Vlade RS, Banjaluka (BiH) – Lider SNSD-a i srpski clan Predsjednistva BiH Milorad Dodik odrzao je danas po povratku iz Bruxellesa press konferenciju na kojoj je optuzio oporbu iz RS da nisu bili jedinstveni kao predstavnici iz RS, za razliku od bosnjackih politicara. Konferenciji za medije su prisustvovali Petar Djokic, predsjednik Socijalisticke partije i Nenad Stevandic, predsjednik Ujedinjene Srpske. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Mjesto prvog čovjeka Narodne skupštine RS Stevandić je obezbijedio sa „reprezentativnih“ 3.916 glasova, od ukupno 149.769, koliko ih je, prema CIK BiH, bilo u Izbornoj jedinici tri (Banjaluka). Zapravo, to mjesto mu je poklonio Milorad Dodik da bi njegovu US zadržao u novoj skupštinskoj većini, koja već teži 53 poslanička glasa i veoma je blizu, ako se krene u lov na „papke“, da naraste do dvotrećinske

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, izabran je 15. novembra za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, mada je njegova stranka na oktobarskim izborima osvojila tek četiri poslanička mandata, od ukupno 83, koliko ih ima u entitetskom parlamentu.

Mjesto prvog čovjeka Narodne skupštine RS Stevandić je obezbijedio sa „reprezentativnih“ 3.916 glasova, od ukupno 149.769, koliko ih je, prema CIK BiH, bilo u Izbornoj jedinici tri (Banjaluka).

Zapravo, to mjesto mu je poklonio Milorad Dodik da bi njegovu US zadržao u novoj skupštinskoj većini, koja već teži 53 poslanička glasa i veoma je blizu, ako se krene u lov na „papke“, da naraste do dvotrećinske, piše Žurnal.

U parlament RS je ušla je i Mirela Kajkut – Zeljković, supruga bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislava Zeljkovića, optuženog za milionske zloupotrebe u vezi sa „korona ugovorima“. Kao četvrta na listi US u banjalučkoj Izbornoj jedinici u Narodnu skupštinu RS je ušla putem kompenzacionog mandata, čime je nagrađena što njen muž tokom istrage nije otkrio od koga je dobijao naredbe da potpiše sporne ugovore u vrijeme vanrednog stanja u RS, uvedenog zbog pandemije korona virusa.

Mala je vjerovatnoća da je Zeljković sam donosio odluke u vezi sa „korona nabavkama“, a da mu za to nisu stizali nalozi od nadredjenih. Njegov stranački šef, Nenad Stevandić, u to vrijeme bio je predsjednik Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije u RS.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS u tehničkom mandatu, bila je druga na listi US u Izbornoj jedinci tri, ali ni ona nije uspjela osvojiti mandat u Narodnoj skupštini.

Nataliji, čiji će četvorogodišnji mandat ministarke prosvjete i kulture najviše ostati upamćen po rečenici: “Ono što bih ISTAKELA KAO JEDNU OD NOVITETA, jeste osnivanje Centra za kinematofrafiju…“, neosvajanje poslaničkom mandata biće, po svemu sudeći, kompenzovano novom ministarskom funkcijom.

Na svu sreću, Natalija Trivić neće ponovo voditi resor prosvjete i kulture, već će svoje „sposobnosti“ „istaketi“ u nekom drugom resoru.

Dovoljan broj glasova za ulazak u parlament RS nije dobio ni Siniša Vidović, koji je bio na treći na kandidatskoj liste US u Izbornoj jedinici tri. Zato je tu predsjednik US Nenad Stevandić da svakom od svojih najbližih stranačkih saradnika pronadje kompenzaciju za izborni neuspjeh.

Vidović nije dobio ni kompenzacioni mandat niti će biti ministar, ali će zato Narodna skupština RS od njegove firme „Auto-komerc V.S.“ d.o.o. Banjaluka nabaviti nova vozila u vrijednosti 249.000 konvertibilnih maraka, bez uračunatog PDV-a, odnosno 292.383 KM, sa obračunatim porezom na dodatnu vrijednost.

Kako je ranije objavio portal Pratimotendere, u tenderskoj dokumentaciji nezakonito je nacrtano vozilo „Škoda Octavia“, odnosno tenderska dokumentacija umnogome je identična onima koje su prethodno drugi ugovorni organi pravili, na način da sve uslove može zadovoljiti samo jedno vozilo na tržištu – Škoda Octavia. Ovlašćeni prodavac i serviser vozila iz proizvodnog programa „Škoda“ je upravo Vidovićeva firma „Auto-komerc V.S.“.

Prema Zakonu o javnim nabavkama nije dozvoljeno u tehničkoj specifikaciji uputiti na određenog proizvođača, porijeklo ili na poseban postupak, na marke, patente, tipove ili određeno porijeklo ako bi se time pogodovalo ili isključili određeni privredni subjekti ili određeni proizvodi, naveo je portal pratimotendere.ba, što se u ovom slučaju desilo. Stevandić očigledno smatra da u je sve dozvoljeno kako bi kompenzacijama raznih vrsta namirio svoje najbliže saradnike i očuvao njihovu lojalnost.

U Stevandićevom klubu je i Kostadin Vasić, koji je u maju prošle godine presuđen na deset mjeseci zatvora, zbog nanošenja teških povreda rođaku Ljubiši Vasiću, pet godina ranije. Nakon izricanja presude Vasić je smijenjen sa funkcije v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS, na kojoj je naslijedio Branislava Zeljkovića.

Stevandićevo društvo nasilnika, čemu je tokom rata i sam bio sklon, i to nad osobama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Banjaluci i okolini, čini i Milan Novitović. Novitović je takođe osuđen za krivično djelo „ugrožavanje sigurnosti“. Prema presudi, Novitović je 8. decembra 2017. godine zbog neriješenih poslovnih odnosa Draganu Makiviću prijetio da će ga „skinuti golog, voziti vezanog lancima, te da će lajati od Banjaluke do Vranja“. Protiv ovog presuđenog nasilnika, kome su uvedene mjere zabrane obavljanja dužnosti v.d. direktora Uprave za civilne poslove RS, vodi se i postupak zbog zloupotrebe ovlaštenja i službenog položaja.