Svi strepe za Peru Gudelja i FIS: Boga molimo da se vrati

BiH

gudelj fis

Tek s Busovačkih staja, najvišeg vrha u viteškoj općini, mogu se vidjeti razmjeri onoga što je od FIS-a Vitez stvorio njegov vlasnik Pero Gudelj koji se prekjučer ranio iz pištolja dok je išao prema svome ranču nedaleko od rodnog grada.

Privredno čudo centralne Bosne, a slobodno se može reći i cijele BiH, FIS Vitez prostorno je veće nego što je cijeli današnji grad Vitez. Jedan je čovjek uradio više u svome gradu nego svi drugi zajedno. U ovome gradu svi su šokirani onim što se dogodilo, a budući da je Gudelj vrlo veseo čovjek i zabavljač, nitko još ne vjeruje da je to učinio sam sebi, piše Večernji list.

Trgovački centar FiS i u utorak prijepodne bio je uobičajeno posjećen, a priliku da nešto kaže o tragediji Pere Gudelja tražili smo od kupca Džeme Rahmanovića iz Maglaja.

“Tragedija je to ne samo za Vitez, nego, rekao bih, za cijelu BiH. Naime, riječ je o uglednom privredniku, o čovjeku koji je kroz svoju tvrtku kruh dao mnogima. Reći ću, na temelju onoga što sam čuo s raznih strana, Gudelj je veliki čovjek i iskreno želim da dobije i ovu tešku životnu bitku”. Slično razmišlja i Anđelko Lukin iz Busovače:

“Neizmjerno mi je žao, nadam se da će se ova tužna pričati pozitivno okončati, što mu ja i moja porodica iz dubine duše želimo”.

Šefica marketinga FIS-a Željka Bajramović prenijela je zajedničku želju radnika:

“Perina porodica i porodice 3.100 zaposlenih u FiS-u su u mislima i molitvama s njim. Molimo se da naš Pero dobije ovu tešku bitku, a sve drugo u ovom trenutku nama zaista nije važno”.

Nakon tragičnog događaja, samoranjavanja poznatog i uglednog Vitežanina, svi su u Lašvanskoj dolini u iščekivanju, a u građane se uvukla neizvjesnost, moglo bi se reći čak i strah.

Gudelj i FIS

Prvi je briga što će biti s dobrim čovjekom Perom Gudeljom, hoće li uspješno okončati svoju najtežu – životnu bitku, i što će biti s FIS-om, iako nitko ozbiljno i ne pomišlja da bi životnu borbu Pero mogao izgubiti. Mnogi se plaše za svoju egzistenciju koju u FIS-u osigurava više od tri hiljade zaposlenih.

A ne treba zaboraviti da je FIS izvorište i ishodište svega dobroga što se u poratno vrijeme viteškoj privredi dogodilo, a slobodno se može reći i srednjobosanskom pa i bosanskohercegovačkom.

“Čitava regija i država je gubitnik s ovim događajem iako očekujemo da će se sve ipak pozitivno okončati. Obveza je nas poduzetnika, sada još veća, da radimo na razvoju privrede, na onome što je Pero na određeni način trasirao. Boga molimo da se on nama vrati i da zajednički nastavimo raditi”, rekao nam je Franjo Rajković koji je uz Gudelja jedan od dvojice simbola privrednog čuda u centralnojBosni.

FIS je gigant koji ima svoje poslovne jedinice u desetak gradova BiH, tri u Hrvatskoj i jednu u Austriji, a u FIS-u se nikada nije zapošljavalo po nacionalnom ili vjerskom ključu, što baš i nije uobičajeno u Bosni i Hercegovini. Ne treba ni zaboraviti da samo u Vitezu FIS zapošljava više od tri hiljade radnika, što je skoro polovina zaposlenih u ovoj razvijenoj općini koja skoro s četvrtinom prihoda puni srednjobosanski kantonalni budžet.

Treba također naglasiti da je poslovna sinusoida FIS-a u stalnoj uzlaznoj putanji, a samo u prošloj godini ova je firma ostvarila dobit od 24 miliona KM. A sve to govori da nisu bezrazložni strahovi od mogućeg urušavanja ovog poslovnog giganta, do čega, ipak vjeruju mnogi, neće doći, iako sadašnju situaciju i dodatno usložnjava i nedavno razoreni brak Pere i Snježane Gudelj. Naravno, očekuje se i srcem i dušom, od ogromne većine zaposlenika i žitelja srednjobosanskog pa i šireg područja, da će se Pero oporaviti i uskoro vratiti svojoj porodici, svojim prijateljima, svojoj harmonici, zaposlenicima, svom FIS-u.

Pero-Gudelj-FIS

“Prije svega, brinemo se za Perino zdravlje, nadamo se njegovom brzom ozdravljenju jer i zadnje vijesti upućuju na tu pozitivnu stranu. Naravno, mi privrednici Viteza smo bezrezervno uz našeg prijatelja Peru, spremni smo na svaki način pomoći njemu, njegovoj obitelji, pa i FIS-u. Prije svega vjerujem da će se Pero vratiti u svoj FIS, uz naglasak da je ova velika firma dobro organizacijski posložena, na čvrstim je nogama i uspješni hod će nastaviti i u razdoblju u kojemu budu morali biti bez njega”, kazao je  Dragan Kafadar čiji je otac, također ugledni privrednik Jozo Kafadar, u maju  prošle godine ubijen blizu porodične kuće u travničkoj župi Brajkovići, a ubiica i mogući nalogodavac nisu otkriveni.

Bio je magnet

Njegov bliski prijatelj Alojz Mlakić ističe kako stalno iščekuje informacije iz Sarajeva, ali i komentira da ovaj događaj unosi nemir brojnima. 
”Nas to strahovito može pogoditi ovdje. Dosta kupaca ovdje dolazi samo zbog FIS-a. On je bio magnet koji je privlačio i uz njega je bilo lako raditi za sve ostale”, rekao je Mlakić.

O ovom događaju, o mogućim posljedicama niz je razmišljanja i viđenja, a njegov dugogodišnji prijatelj, tajnik Udruge poslodavaca Viteza Srećko Stipović, kaže:

“Kuća (FIS), svi se nadamo, privremeno je ostala bez gazde, a to uvijek, posebno u ovakvim prilikama, može imati, ili ima, i ozbiljne posljedice. Na to treba računati, otvoreno se s time suočiti, pa tako i preduhitriti eventualne negativne tendencije. Naravno, sve uz nadu i vjeru da će se Pero uspješno oporaviti i vratiti svojim privatnim i poslovnim obvezama”.