Švicarska će Nasera Orića izručiti BiH!

BiH

Former commander of the Bosnian Muslim-dominated army in Srebrenica

Savezni ured za pravdu Švicarske je danas po pojednostavljenoj proceduri odobrio izručenje Nasera Orića pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Kao što je uobičajno iz razloga sigurnosti i privatnosti neće se saopštavati informacije o vremenu njegove predaje prilikom izručivanja”, saopšteno je iz Ureda za pravdu Švicarske.

U Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine stigla je zvanična informacija o odluci Švicarskog ministarstva pravde da Naser Orić bude izručen Bosni i Hercegovini u postupku ekstradicije, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine.

On je naglasio kako se ubzo očekuje da Orić bude predat nadležnim organima Bosne i Hercegovine, odnosno Tužilaštvu Bosne i Hercegovine koje će dalje donijeti odluku po tom pitanju.

“Onog trenutka kada Orić bude predat nadležnim organima BiH završava se proces ekstradicije. Informaciju o tome kada će Orić biti vraćen u BiH ne možemo dati niti je u ovom trenutku imamo s obzirom na to da se to svakako ne čini u skladu s odredbama zaštite sigurnosti i razloga zaštite ličnosti. Takvi se podaci ne objavljuju, međutim, vjerujemo kako će to biti do kraja sedmice”, naglasio je Pivić.

Zamjenik ministra pravde BiH ocijenio je kako je odlukom Švicarskog ministarstva pravde o izručenju Nasera Orića BiH “pobijedila pravda, iako su svi argumenti još od početka njegovog hapšenja po potjenici Srbije 10. juna bili na strani Bosne i Hercegovine”.

“Srbija je napravila grešku jer je propustila priliku da u skladu sa protokolom o saradnji između BiH i Srbije dostavi, odnosno ustupi u daljnjem postupku. To se nije desilo i onda je logično da je Švicarsko ministarstvo pravde postupilo ovako”, naglasio je Pivić.

On je naveo da su u skladu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji dva podatka ključna koja odlučuju o ekstradiciji.

“Djelo za koje se tereti Orić je počinjeno u Bosni i Hercegovini, a radi se o državljaninu Bosne i Hercegovine. Dakle, sve je bilo na strani Orića u procesu donošenja odluke o ekstradiciji Bosni i Hercegovini, a ne Srbiji kako je to traženo”, naveo je Pivić.

Nasera Orića je 10. juna u poslijepodnevnim satima privela švicarska policija zajedno sa načelnikom općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem koji je nedugo nakon zadržavanja pušten.

Orić se još uvijek nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Ženevi, gdje je uhapšen na osnovu potjernice koju je za njim zbog navodnih ratnih zločina na teritoriji Srebrenice 1992. godine, raspisala Srbija 2014. godine.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala 2008. godine oslobodilo je Orića krivice za nesprečavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.