Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Švicarska: Možda BiH preuzme slučaj Orić, važno je gdje su zločini počinjeni

naser oric

Iz Saveznog ureda za pravdu Švicarske za Anadolu Agency (AA) je potvrđeno da će švicarsko pravosuđe možda dati prednost bosanskohercegovačkim pravosudnim organima da preuzmu slučaj Nasera Orića, ratnog komandanta Srebrenice koji se trenutno nalazi u ekstradicionom pritvoru u Švicarskoj, zbog činjenice da su se navodni zločini za koje ga tereti Srbija desili na teritoriju Bosne i Hercegovine.

“Možda će švicarske vlasti dati prednost bh. vlastima da preuzmu slučaj, ali ovo još uvijek nije konačna odluka. Jer radi se o tome da li su isti zločini u pitanju. Ako je to tako, vrlo je važno da se uzme u obzir da su zločini počinjeni u Bosni i Hercegovini, a ne u Srbiji. Tako nalaže Evropska konvencija o ekstradiciji”, naveli su iz Odjela za medije Saveznog ureda za pravdu Švicarske.

Iz Ministarstva pravde BiH jučer je potvrđeno da su dio dokumentacije već poslali u Švicarsku.

Iz Ureda za pravdu Švicarske napomenuli su da nije određen tačan datum do kada će biti poznato da li će Orić biti izručen BiH ili Srbiji.

“Ne postoji određeno vremensko ograničenje za njegovo izručenje. U ovom momentu ne mogu davati pretpostavke o mogućoj odluci švicarskih vlasti, ali kada donesemo konačnu odluku informisat ćemo javnost o tome”, rekli su za AA iz Ureda za pravdu.

Nasera Orića je 10. juna u poslijepodnevnim satima privela švicarska policija zajedno sa načelnikom općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem koji je nedugo nakon zadržavanja pušten. Orić se još uvijek nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Ženevi, gdje je uhapšen na osnovu potjernice koju je za njim zbog navodnih ratnih zločina na teritoriji Srebrenice 1992. godine, raspisala Srbija 2014. godine. Apelaciono vijeće Haškog tribunala 2008. godine oslobodilo je Orića krivice za nesprečavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.