Svijeće ispred Ambasade Francuske u BiH: Ako iko razumije, razumijemo mi!

komsic fr

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić položio je danas cvijeće ispred Ambasade Francuske u Sarajevu i odao počast žrtvama terorističkog napada u Parizu.

Komentirajući informaciju da je jedan od terorista koji je sijao smrt u Parizu prešao cijelu Balkansku rutu i dospio u Pariz, kazao je da nije iznenađujuće da je od toliko hiljada izbjeglica koje su prešle preko Balkana, prešao i neki terorista samoubica.

– U ovoj situaciji mi se ne bismo trebali baviti time jer ovdje se radi, kako je rekao francuski predsjednik Hollande, o činu protiv naše civilizacije, a francuski narod je imao i dalje ima značajnu ulogu u nastanku te civilizacije – rekao je Komšić.

Istakao je da su građani Sarajeva i BiH posebno osjetljivi na ovakve događaje, jer su već prošli slične situacije tokom rata te da “znamo šta to znači”.

– Zato ne treba iznenaditi ako suosjećamo s francuskim narodom. Ako iko to sada razumije, razumijemo ih mi – kazao je.

Napomenuo je da je Francuska uvijek imala politiku koja je adekvatno odgovorila na izazove u cijeloj svojoj povijesti te će tako znati odgovoriti i ovaj put.

Naglasio je da se na terorizam ne treba odgovoriti represijom, već treba vidjeti šta je uzrok, pa ga onda otkloniti, a ne uklanjati posljedice i zaključio da se sada ništa neće postići ako se Francuska, koja ima mnogo stranaca, radikalizira.

Ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi kazala je da se mladi u BiH, kako bi izbjegli pridruživanje radikalnim pokretima, trebaju prvo odgajati u svojim porodicama, pa onda obrazovati u školama.

Proces radikalizma, ističe, jeste zastrašujući, ali u BiH postoje vjerski autoriteti koji su posvećeni širenju poruke mira i koji osuđuju ovakve napade.

Napomenula je da će se ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić sutra u Francuskoj sastati, između ostalih, s jedicima specijaliziranim za borbu protiv radikalizma. Kako je rekla, pitanje globalne saradnje između obavještajnih službi je ključno i informacije se moraju razmjenjivati.

Pariz i Francuska su u šoku, istakla je, dodajući da su proglašena tri dana žalosti  te da su njihove aktivnosti smanjene.

– Ali mi nismo ljudi koji će biti uplašeni ovim napadima. Francuski narod je odlučan i nakon što prođe prvobitni šok, nastavit ćemo dalje, jer vrijednosti koje mi branimo su univerzalne – poručila je Bodonyi.