Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Disciplinski postupak

Svjedočenje o korištenju CMS sistema na početku postupka protiv Gordane Tadić

gordana tadic

“Mislim da je ovo montiran proces. Oni koji imaju prijave u Tužilaštvu neka znaju, bila – ne bila Gordana, stići će ih pravda”, ustvrdila je glavna tužiteljica na ročištu

Svjedoci u disciplinskom postupku koji se protiv Gordane Tadić, glavne tužiteljice Državnog tužilaštva, vodi pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) ispričali su kako nije izvršena primopredaja dužnosti između nje i bivšeg glavnog tužioca, kao i da je pravilnikom određena dodjela predmeta CMS sistemom, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Svjedokinja Sibela Toskić, rukovodilac za informaciono-komunikacijske poslove u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, pojasnila je da CMS sistem služi za upravljanje predmetima, da je sistem implementirao VSTV i da se radi o procesu koji još nije završen, kao i da Tadić od nje nikada nije tražila ništa mimo pravilnika o upravljanju predmetima.

Toskić je, odgovarajući na pitanja disciplinskog tužioca, rekla da Državno tužilaštvo TCMS sistem primjenjuje kao i sva druga tužilaštva, te da prije njegove implementacije nije postojala automatska dodjela predmeta.

“Održan je sastanak u aprilu ili maju, odjel VSTV-a nam je dao uputu kako da napravimo automatska uputstva”, rekla je svjedokinja te navela da se ovaj dio odnosi na predmete ratnih zločina.

Glavnoj tužiteljici je svjedokinja potvrdila kako je jedan od uslova za funkcionisanje ovog sistema bilo formiranje tužilačkih timova, što je bila preporuka iz izvještaja o unapređenju rada na predmetima ratnih zločina sutkinje Joanne Korner.

Tadić odnosno njen zastupnik je osim Toskić za danas predložila saslušanje ukupno četiri svjedoka, ali je direktor Sekretarijata VSTV-a Admir Suljagić Disciplinsku komisiju obavijestio o svojoj odsutnosti, a Tadić je govorila da želi da se on sasluša kao svjedok i da želi da se ovaj postupak što prije okonča radi normalnog rada Tužilaštva.

“Mislim da je ovo montiran proces. Oni koji imaju prijave u Tužilaštvu neka znaju, bila – ne bila Gordana, stići će ih pravda”, ustvrdila je glavna tužiteljica na ročištu.

Tadić se disciplinskom prijavom tereti za propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, kao i za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS).

Elma Šabeta, uposlenica u kabinetu glavnog tužioca, ispričala je kako je u septembru 2016. atmosfera u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine bila sve osim normalne, da je pokrenut i disciplinski postupak i suspendovan je tadašnji glavni tužilac Goran Salihović, a na mjesto vršioca dužnosti postavljena Tadić.

Na upit Vlade Adamovića, pravnog zastupnika Tadić, da li je izvršena primopredaja dužnosti, svjedokinja je odgovorila: “Nije izvršena.”

Vršiteljica dužnosti je potom, prema riječima svjedokinje, formirala A-predmet za funkcionisanje kabineta te su dvije komisije popisivale stvari, da je bilo spisa u ormarima te su se u tom trenutku radile samo hitne stvari i trebalo je nekoliko mjeseci “da se stvari vrate u normalu”.

Šabeta je navela kako je sada organizovaniji rad sa aspekta posla kojim se ona bavi.

Emil Pinkas je objasnio da je veći dio 2016. bio zamjenik šefa kabineta glavnog tužioca, dok ga u ljeto Salihović nije rasporedio na mjesto šefa umjesto Hasana Pleha.

Svjedok je rekao da mu je bilo nelogično što nije bio uključen u 90 do 95 posto poslova iz dužnosti šefa kabineta kao Plehov zamjenik, da mu je poznato da je Salihović lično zaprimio odluku o suspenziji i napustio Tužilaštvo, kao i da je ispred kabineta sa vršiteljicom dužnosti razgovarao o popisu stvari.

Iz Ureda disciplinskog tužioca (UDT) su prigovorili na ovakva pitanja uz obrazloženje da tema postupka nije Salihović, a Adamović je odgovorio da glavni tužilac drži stotinu spisa i da je logično da vršilac dužnosti traži popis stvari.

Odgovarajući na pitanja disciplinskog tužioca, Pinkas je kazao da on nije primao poštu od drugih institucija niti da je učestvovao u njenom signiranju, da su prilikom popisa stvari nađeni spisi u roze koricama, od kojih su neki bili čisto krivični, a neki u fazi pritužbe.

“Kolega i ja smo radili na predmetu ‘Bobar banka’, sjećam se da je predmet bio dodijeljen dvojici tužilaca, glavnom, odnosno Salihoviću, i Dubravku Čampari”, naveo je Pinkas.

Na pitanje kako je kao zamjenik šefa kabineta mogao raditi na predmetima, svjedok je odgovorio: “Po nalogu i uz značke glavnog tužioca.”

Kazao je još kako nema informaciju da je u kabinetu glavnog tužioca izvršena primopredaja dužnosti, kao i da mu nije poznato da je u tom periodu postojao neki zaključak VSTV-a.

Na samom početku ročišta Disciplinska komisija je odbila Adamovićev zahtjev za isključenje javnosti zbog specifične materije postupka, čemu se usprotivio Ured disciplinskog tužioca.

“Svjedoci će govoriti o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva, dio toga predstavlja profesionalnu tajnu, a trenutno je u toku krivični postupak protiv bivšeg glavnog tužioca i sve što ovdje bude rečeno može štetiti tom postupku”, kazao je Adamović.

Alena Kurspahić-Nadarević, glavna disciplinska tužiteljica, rekla je da navodi koji se odnose na Salihovića nisu ni u kakvoj vezi sa ovim postupkom, nakon čega je predsjedavajuća Disciplinske komisije Berina Alihodžić saopćila kako se “preuzimanje dužnosti”, za šta su svjedoci predloženi, ne može smatrati tajnom.

Adamović je tražio i očitovanje članice komisije Sanele Gorušanović-Butigan o određenim održanim sastancima kako bi odlučio da li će tražiti njeno izuzeće, a Gorušanović-Butigan je potvrdila da je održan sastanak sa direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i da se ni u jednom momentu nije odnosio na disciplinske postupke.

Advokat je zatim konstatovao da neće tražiti izuzeće, ali da mu je važno da izjašnjenje ostane u zapisniku.

Nastavak disciplinskog postupka protiv Tadić je planiran za 28. juni.