Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Upozorenje Udruženja

Svjedoci genocida pisali Brammertzu: Strukture iz RS vrše progon preživjelih

munira subasic potocari srebrenica
Foto: RFE/RL
Žene Srebrenice, desno Munira Subašić, na obilježavanju 19. godišnjice Memorijalnog centra Srebrenica u Potočarima, septembar 2022.

U pismu koje su uputili Brammertzu 14. juna navode kako su “ladice tužilaca u BiH prepune njihovih prijava za negiranje, kažnjivo prema Krivičnom zakonu BiH, koji ništa ne preduzimaju, a ratni zločinci nalaze se zaštićeni u Srbiji i Hrvatskoj”

Strukture iz entiteta Republika Srpska (RS) vrše progon žrtava, svjedoka, povratnika, upozorili su u iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida u Bosni i Hercegovini (BiH) i zatražili od glavnog tužioca Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Serga Brammertza da o tome odmah obavijesti UN, Evropsku uniju (EU) i Vijeće za provedbu mira u BiH.

U pismu koje su uputili Brammertzu 14. juna navode kako su “ladice tužilaca u BiH prepune njihovih prijava za negiranje, kažnjivo prema Krivičnom zakonu BiH, koji ništa ne preduzimaju, a ratni zločinci nalaze se zaštićeni u Srbiji i Hrvatskoj”, javlja Radio Slobodna Evropa.

“Prema raspoloživim informacijama u toku je sudski postupak protiv Munire Subašić (Udruženje Majke Srebrenice), pokrenuta je krivična prijava protiv Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Srebrenica, podnesena krivična prijava protiv Ramiza Salkića, poslanika u narodnoj Skupštini RS-a. Sve prijave se odnose na izazivanje rasne i vjerske netrpeljivosti”, naveli su iz Udruženja u pismu.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove ima mandat da obavlja više ključnih funkcija Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić je pozvan u Državnu agenciju za istrage i zaštitu zbog istrage o “izazivanju rasne i vjerske netrpeljivosti”. Suljagić je odbacio optužbe.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je na sjednici 23. maja usvojila Rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici i osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. zločin u Srebrenici okarakterizirao kao genocid, koji zvanični Beograd i vlasti bh. entiteta Republika Srpska negiraju.

Za genocid u Srebrenicu osuđeno je više od 50 osoba, na oko 700 godina zatvora, a među njima ratni predsjednik RS-a Radovan Karadžić i glavni komandant Vojske RS-a Ratko Mladić.