Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjedok “A” na suđenju Vikiću i ostalim: “Herenda ubio zarobljene vojnike”

BiH

vikic pusina sud (2)

Nedžad Herenda ubio je zarobljene vojnike Jugoslovenske narodne armije JNA, kazao je zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva “A”, na suđenju za zločine počinjene u sarajevskom Velikom parku.

Svjedok “A” je ispričao, da je zajedno s Davorom Matićem i Edinom Jusićem, zarobljenike doveo kombijem iz policijske stanice Novi Grad do Doma policije u Sarajevu. Tu ih je, kako navodi svjedok, iz kombija “kao stoku” izveo Nedžad Herenda, javlja Birn.

“Ispred Doma policije ima jedna podzida. Tjerao ih je da je preskoče, a kako su jedan po jedan preskakali zid, tako ih je Herenda ubijao. Gledao sam to s oko dva metra udaljenosti. Sa mnom je tada bio i Davor Matić, s kojim sam kasnije ‘Golfom dvojkom’ otišao nazad u Švrakino selo”, kazao je svjedok “A”.

On je dodao da je na poziv komandira policijske stanice Novi Grad, otišao u policijsku stanicu, gdje je zajedno s još pet šest ljudi dobio zadatak da zarobljene vojnike JNA prevezu do Doma policije.

“Mi smo bili smješteni u jednoj kotlovnici na Švrakinom. Znam da je došlo naređenje od Namika, šefa policijske stanice Novi Grad, da ih vodimo. Kada smo došli u stanicu, vojnici su vezanih ruku uvedeni u kombi. Bili su udarani u stanici, vidjelo im se na licu”, tvrdi svjedok “A”.

On je naglasio i da ih je na putu od policije u Novom Gradu do Doma policije u kombiju, sve vrijeme udarao Edin Jusić.

Za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen u sarajevskom Velikom parku optuženi su Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić. Optužnica ih tereti da su, kao pripadnici policijskih i sigurnosnih struktura, bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA iz transportera koji je bio u kvaru i nalazio se na području sarajevskog naselja Dobrinja. Nakon toga su zarobljenici odvedeni na lokalitet Velikog parka, gdje su ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, u čemu su učestvovali optuženi Uzunović, Čovčić i druge osobe, navodi se u optužnici.

Svjedok je rekao da je ubistva gledao i Davor Matić, a da su zarobljenici nakon ubistava, sa pozide padali u park.

Tužiteljica Vesna Ilić svjedoku je predočila ranije iskaze koje je dao Tužilaštvu BiH, a u kojima je navodio kako misli da ih je Herenda ubio. Na pitanje šta je od navoda tačno, svjedok je još jednom potvrdio da je lično vidio ubistva.

Svjedok je kazao da je Herenda prilikom ubistava zarobljenih pripadnika JNA u ruci imao “hekler” i plavi kombinezon, pojasnivši da nije riječ o vojnoj uniformi. Na upit kako je znao da je to Herenda, svjedok je odgovorio da su zajedno išli u školu i da se od tada poznaju.

Također, svjedoku je tužiteljica predočila i dva fotoalbuma u kojima je prepoznao Herendu i Jusića na fotografijama.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. decembar.