Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

slučaj memić

Svjedok Konaković: Pristup centralnoj jedinici imali su konobari, recepcioneri i Muamer Budnjo

muriz memic – arijana memic – Armin Durgut Pixsell

Kada je Bešlija pristupio centralnoj jedinici kako bi skinuo snimke, odmah je rekao: “Ovdje nešto nije u redu, mislim da je neko obrisao snimke i ovo bi trebalo izuzeti i dati na vještačenje”, ispričao je Konaković

PIŠE: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Zijad Mutap” i ostali. Riječ je o predmetu u kojem se sudi grupi optuženoj za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj Aleji na Ilidži. Usljed povreda Dženan Memić je preminuo 15. februara 2016. godine.

Pored Zijada Mutapa u ovom predmetu su optuženi Mutapova kćerka Alisa Mutap, udata Ramić, Hasan Dupovac, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajac Josip Barić i radnik Hotela “Crystal” Muamer Ožegović. Oni se terete da su prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život usljed kojih je i preminuo.

Pred Sudom BiH u ovom predmetu danas su svjedočili Elmedin Konaković, uposlenik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS), te Tarik Šećibović, Sanjin Ćorić i Aida Hanjalić, troje nekadašnjih recepcionera u Hotelu “Crystal” na Ilidži iz kojeg su sa videonadzora nestali snimci iz noći 8. februara 2016. godine, a koje je trebala izuzeti policija.

O SVEMU POSTOJE ZABILJEŠKE

Podsjećamo, nakon što je stradanje Dženana Memića poslije njegove smrti prekvalifikovano u krivično djelo ubistvo, policija je u okviru istrage između ostalog trebala izuzeti snimke nadzornih kamera i sa Hotela ”Crystal” na Ilidži, vlasnika Alije Budnje.

Kada su ovi snimci u pitanju, do sada je razjašnjeno da su policijski službenici MUP-a KS nekoliko dana prije nego što su odlučili izuzeti te snimke, ustvrdili da snimke iz sporne noći postoje, a pri njihovom pregledu, kako se moglo čuti iz ranijeg svjedočenja istražitelja Emira Muhamedagića, osoblju tog hotela nije otkriveno koji konkretno snimci zanimaju policiju, nego su tražili uvid u snimke nastale i u januaru i u februaru, kao i konkretno one nastale 8. februara.

Uposlenik MUP-a KS Elmedin Konaković koji je 2016. godine radio kao istražitelj svjedočio je danas na koji je on način bio uključen u istragu o ubistvu Dženana Memića.

Pojasnio je da se ne sjeća kojeg datuma tačno, ali misli da je to bilo 15. ili 16. februara 2016. godine, predmet o stradanju Dženana Memića koji se do tada vodio kao “stradanje pješaka u saobraćajnoj nezgodi” prebačen je u Odjel za krvne, seksualne delikte i ratne zločine.

– Po dolasku na posao, mislim da je bio 16. ili 17. februar, moj nadređeni Nurija Mehić me pozvao i rekao da moram da odem do kuće Muriza Memića i da po usmenoj naredbi tužioca Merisa Ćate uzmem telefon od Memića. Gospodin Memić je htio da zna kome daje telefon, pa smo porazgovarali i izdao sam potvrdu o izuzimanju telefona i dao je gospodinu Murizu Memiću – kazao je Konaković.

Dalje, on je pojasnio da je njegov sljedeći zadatak u okviru ove istrage, a po naredbi njegovog nadređenog Nurije Mehića, bio taj da 19. februara 2016. godine ode s kolegom Mirhanom Bešlijom u Hotel “Crystal” i da izuzmu snimke s video nadzora u tom hotelu na datum 8. februar i za vremenski period od 21 sat i 30 minuta do 23 sata.

Kazao je i da su njegove kolege Emir Mehmedagić i Admir Šalaka, ranije utvrdili postojanje snimaka u Hotelu “Crystal” i kazali na čemu je fokus. Prenijeli su mu da se na jednoj od kamera vidi vozilo koje se kreće iz pravca mjesta događaja ka hotelu, da je rezolucija loša i da se proba to izoštriti.

Svjedok Konaković je ispričao da je njega i Bešliju u Hotelu “Crystal” dočekao Muamer Ožegović, recepcioner i jedan od optuženih u ovom predmetu.

Konaković je kazao da je Ožegović bio ljubazan, te da je kontaktirao nekog od svojih šefova telefonskim putem i obavijestio ga da će policija izuzeti snimke. U ranijim svjedočenjima rečeno je da je Ožegović kontaktirao Muamera Budnju.

Kada je Bešlija pristupio centralnoj jedinici video nadzora kako bi prebacio snimke interesantne policiji na USB stick, činilo se da će to biti jedan rutinski i brzi posao.

Međutim, kako je danas posvjedočio Konaković, u jednom trenutku sve je stalo.

– Pitao sam Muamera Ožegovića šta se dešava, on mi je rekao da je nestalo struje. Pitao sam ga imaju li neki alternativni izvor energije, možda agregat. Ožegović nam je kazao da se ispred Hotela “Austrija” izvode građevinski radovi i da je bager prekinuo kabl, te da je veći dio naselja na tom području ostao bez električne energije. Izašao sam van i vidio sam bager ispred Hotela “Austrija”, te sam nakon što smo sačekali izvjesno vrijeme ostavio Muameru moj broj telefona i rekao mu da me pozove kada problemi sa strujom budu riješeni, a kolega Bešlija i ja smo otišli na doručak i obaviti još neke zadatke. Ponovo smo se vratili u “Crystal”, ali struja još nije bila došla, pa sam podsjetio Muamera da me telefonski obavijesti kada struja dođe. Međutim, ni taj dan ni tokom vikenda koji je uslijedio niko me nije zvao – ispričao je Konaković.

Nakon povratka na radno mjesto Konaković je otišao do pretpostavljenog Nurije Mehića koji je u tom trenutku bio s tužiteljem Merisom Ćatom i Konaković je ispričao s kakvim su se problemom suočili Bešlija i on kod pokušaja izuzimanja video snimaka iz Hotela “Crystal”.

– Sve je to što sam govorio čuo i tužitelj – kazao je danas Konaković.

Nakon što niti Ožegović, niti bilo ko drugi iz Hotela ”Crystal” nisu Konakovića ili nekog drugog u policiji obavijestili tokom vikenda 20. i 21. februra 2016. godine da su problem s električnom energijom riješeni i da se može nastaviti s izuzimanjem snimaka, u ponedjeljak 22. februara 2016. je Konaković ponovo s Bešlijom te istražiteljem Muamerom Hodžićem, a po nalogu Mehića otišao u “Crystal” kako bi nastavili posao izuzimanja snimaka.

– Dolazimo u “Crystal” i ponovo nas dočekuje Muamer Ožegović kojeg sam pitao zbog čega me nije zvao kada je došla struja, a on mi je rekao da je u petak u 15 sati otišao kući, te da za vikend nije radio – kazao je Konaković.

Ovaj svjedok je ispričao da mu u Hotelu “Crystal” nije bilo ništa sumnjivo kada je s Bešlijom bio u petak, čak ni to što je nestalo struje, no u ponedjeljak se sve promijenilo.

– Kada je Mirhan Bešlija pristupio centralnoj jedinici kako bi skinuo snimke po zadanim parametrima, odmah je rekao: “Ovdje nešto nije u redu, mislim da je neko obrisao snimke i ovo bi trebalo izuzeti i dati na vještačenje – prepričao je Konaković dešavanja od prije šest godina.

Konaković je potom ispričao kako je zvao Nuriju Mehića, svog pretpostavljenog kako bi mu prenio šta se desilo i kako bi ga obavijestio o potrebi kontaktiranja postupajućeg tužitelja koji je trebao izdati naredbu za izuzimanje centralne jedinice video nadzora iz Hotela “Crystal”.

Mehić nije odgovarao na pozive, pa je Konaković kontaktirao Olgu Vukšu, uposlenicu MUP-a KS, koja je mijenjala Mehića.

– Dugo nije bilo povratne informacije, pa sam Olgi ponovo rekao da zove postupajućeg tužitelja i ona mi je onda rekla da je izdata naredba, nakon čega sam ja izuzeo centralnu jedinicu i o tome izdao potvrdu Muameru Budnji, kojeg je prethodno pozvao Muamer Ožegović. Muamer Budnjo me pitao: “Da li će ovo dugo trajati”, jer je rekao da mu nadzor treba za hotel. Ja sam rekao da ne znam koliko će trajati, a centralna jedinica je deponovana u Tužilaštvo KS – ispričao je Konaković.

Na pitanje tužitelja Tužilaštva BiH Ćazima Hasanspahića, da li je Konaković tražio odgovore na pitanja o tome kako je s nestankom struje došlo i do nestanka snimaka na video nadzoru i to, podsjećamo, samo onih za koje se zanimala policija, kao i da li je utvrđivano kako je došlo do nestanka struje.

Konaković je kazao da je kroz razgovor s Muamerom Ožegovićem dobio informaciju da su pristup centralnoj jedinici imala četiri recepcionera, dva konobara te Muamer Budnjo.

– Sačinio sam o svemu službenu zabilješku i u njoj su sva navedena lica – kazao je Konaković kazavši da su ova lica kasnije i ispitana na ove okolnosti.

Svjedok je rekao i da je pronašao firmu koja je obavljala građevinske radove ispred Hotela “Austria” i saslušao bageristu za kojeg se tvrdilo da je presjekao kabl zbog čega je i nestalo struje, te je kazao da je taj bagerista u to vrijeme zbog zdravstvenih problema trebao biti podvrgnut operativnom zahvatu. No, šta je proizašlo iz razgovora s ovim bageristom Konaković nije pojašnjavao.

SAOBRAĆAJNA NESREĆA NEĆE PROĆI

Odgovarajući na pitanje tužitelja Hasanspahića koliko je česta pojava da se pri izuzimanju snimka s nekog sistema video nadzora desi da nestane struje, Konaković je kazao da se on raspitivao da li se nekada takvo nešto desilo i da je došao do saznanja da se nikada ranije desilo da pri izuzimanju snimka nestane struje.

Rekao je i da je čuo da je obavljeno prvo vještačenje i da je utvrđeno da su snimci namjerno brisani, ali da on u tom dijelu istrage nije učestvovao.

Također je kazao i da je on ispitao dr. Aliju Čelju, koji je u to vrijeme bio teško bolestan i da je doslovno prenio njegovu izjavu. Rekao je da mu je on potvrdio da je Dženanovom ocu Murizu rekao da povreda koju je imao Dženan nije nastala u saobraćajnoj nesreći.

Svjedok Konaković danas je govorio i o tome koje je druge zadatke i poslove obavljao u okviru istrage o ubistvu Dženana Memića. Kada je spomenuo da je razgovarao s doktorom Alijom Čeljom koji je u međuvremenu preminuo, Konaković je htio reći šta je doktor Čeljo rekao u vezi povreda koje je zadobio Dženan Memić, ali tome su se usprotivile odbrane optuženih, pokušavajući izdejstvovati da Sudsko vijeće zabrani odgovor na to pitanje.

Međutim, prigovor je odbačen pa je Konaković kazao da je doktor Čeljo u svojoj izjavi rekao da je “ocu Dženana Memića rekao da povreda koju je imao Dženan nije nastupila u saobraćajnoj nesreći”.

Podsjećamo doktor Alija Čeljo bio je dežurni ljekar u noći 8. februara 2016. godine kada je Dženan Memić dovezen na KCUS i Čeljo ga je u KCUS-u i pregledao i uputio na intenzivnu njegu Klinike za neurohirurgiju.

Konaković je istakao i da je radio na utvrđivanju čiji je kombi koji se pojavio na snimcima koje je imao MUP. U to vrijeme je, kazao je Konaković, već bio formiran tim u kojem su bila 22 policijska službenika i da su svako jutro imali sastanke, te da je na jednom od sastanaka čuo da je vozilom upravljao Ljubo Seferović, koji nije bio dostupan policiji, ali da su čuli da je moguće da je Seferović u Banjoj Luci.

U maju 2016. godine, ispričao je Konaković, Ljubo Seferović je pronađen u Vogošći i priveden u policiju , gdje je po saznanjima svjedoka tretiran i poligrafski, te upućen u prostorije za zadržavanje.

Svjedok je kazao da je on dobio zadatak da izuzme Seferovićev kombi i s vještakom Nijazom Smajićem ode kako bi on izuzeo uzorke boje kombija.

Kada se vratio dočekao ga je neko od kolega i rekao mu da je Seferović priznao da je ubio Dženana Memića. Dalje su, kako je ispričao, uzimali izjave od Seferovića i članova njegove porodice koji su tada bili privedeni.

– Došlo je pet tužilaca da budu prisutni zbog ispitivanja svih osoba. Taj dan je protiv Seferovića podnesen izvještaj za ubistvo Dženana Memića, a za ostale za pomaganje. Poslije toga svako postupanje je bilo isključivo po naredbama – kazao je Konaković.

U daljem pojašnjenju toka događaja, Konaković je ispričao da se nakon mjesec kako su Seferovići bili smješteni u pritvor, pojavila priča da optužnica za ubistvo nije potvrđena, a Seferovićima ističe pritvor.

– Tada nam je rečeno da odemo pred “Miljacku” (pritvorska jedinica, op.a.) da će Ljubo i Bekrija biti pušteni i da ih mi trebamo čim budu pušteni lišiti slobode što smo mi i uradili – ispričao je Konaković.

Drugi dan je, kaže Konaković, pisan izvještaj o izvršenju krivičnog djela saobraćajna nesreća. Konaković je kazao da nije učestvovao u pisanju tog izvještaja, ali da je pitao Nuriju Mehića “šta je bilo”, a da mu je on rekao da je otišao izvještaj o saobraćajnoj nesreći i da nisu znali da otkucaju izvještaj za saobraćajnu nesreću i da su zvali Hasana Dupovca iz Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS da pomogne.

Konaković je otkrio i da je Olga Vukša tada burno reagovala i demonstrativno napustila kancelariju kazavši da “ovo nikad neće proći”, da je on sustigao i rekao joj: “Svaka ti čast kad imaš petlje tako iznijeti svoj stav”.

Na pitanje tužitelja Hasanspahića na što se konkretno mislilo da “neće proći”, Konaković je kazao :”Mislila je na to da neće proći saobraćajna nezgoda”.

Odgovarajući na pitanja Kadrije Kolića, advokata optuženog Josipa Barića, svjedok je potvrdio njegovu tvrdnju da policajac o svakoj svojoj radnji sačinjava službenu zabilješku, da ukoliko se radi o različitim saznanjima svaku službenu zabilješku dostavlja pretpostavljenom ili tužiocu, te ukoliko postoje eventualne razlike, one se provjeravaju u daljem postupku.

Na pitanja Selmana Zijadića, advokata Muamera Ožegovića, ponovio je da nisu imali naredbu za izuzimanje snimaka i potvrdio da su gotovo svi izuzimani po usmenoj naredbi, što je prema riječima svjedoka bilo neuobičajeno.

Potvrdio je da nakon nestanka struje nisu obezbijedili lice mjesta, jer im ništa nije bilo sumnjivo do onog trenutka kada su vidjeli da snimaka za koje su utvrdili ranije da postoje, nema.

Optuženi Hasan Dupovac je pitao postoji li mogućnost da je Konaković, po naredbi Suda, sa kolegom izuzimao videonadzor iz kuće Šerifa Konjevića, na što je svjedok kazao da ostavlja tu mogućnost i da misli da je policajac Haris Imamović izuzeo taj snimak. Na pitanje tužioca Hasanspahića kad je to bilo, svjedok je rekao je da “misli da je to bilo dosta kasnije”.

Svjedok je na pitanje Dupovca o mogućnosti da je on izuzimao snimak videonadzora s kuvajtske rezidencije, isključio tu mogućnost, te je kazao da je snimak vjerovatno vidio u medijima, te da misli da ga je izuzela Sanela Hasanbegović.

Podsjećamo, na prošlom ročištu u ovom predmetu jedan od svjedoka, uposlenika na osiguranju u kuvajtskoj rezidenciji koji se angažirao na dobijanju snimka iz tog objekta kazao je da je on nudio Hasanu Dupovcu da dođe sa snimkom u policiju s tim snimkom, ali da mu je Dupovac kazao “nipošto ne dolazi ovamo”.

RECEPCIONER PREGLEDAO SPORNU SNIMKU

Svjedok Tarik Šećibović, nekadašnji uposlenik na recepciji Hotela ”Crystal”, danas je pojašnjavao kakav je on imao doticaj sa spornim snimkom koji je nestao iz tog hotela. Šećibović je ispričao da je jedan dan, a u vrijeme nakon napada na Dženana Memića na poslu pored računara vidio papirić na kojem je pisalo “pregledati snimak”, te je naveo da je stajao i datum, ali nije se mogao sjetiti tačno koji. Prepoznao je da je rukopis na papiriću Muamera Ožegovića koji mu je u to vrijeme bio šef.

Ovaj svjedok je pojasnio da kao recepcioner tokom radnog vremena nije smio odlaziti u kuhinju, zapaliti cigaretu ili primjerice kratko prileći. Kazao je da je on ponekad odlazio nakratko u kuhinju da uzme nešto za obrok, pa je mislio da ga je neka od kamera snimila i zato je mislio da se poruka na papiriću možda odnosi na njega, te je htio pogledati ima li ga na snimku. No, brzo se uvjerio da se snimak ne odnosi na njega, te je ovaj recepcioner postao jedna od rijetkih osoba koja je vidjela snimak koji je kasnije obrisan, ali nažalost on snimku nije pridavao toliku pažnju iako je vidio određene stvari koje su trebale služiti prije svega istrazi o ubistvu Dženana Memića.

– Bilo mi je potrebno oko pet minuta da sve pregledam i na snimku sam primijetio neki terenac da je stao ispred Hotela “Hercegovina”, primijetio sam i dvije siluete, kao i policijsko vozilo. Snimak je bio loš, a svjetlo slabo, tako da nisam mogao ništa zaključiti iz tih snimaka – ispričao je Šećibović koji je o svemu ovom davao i izjavu u MUP-u KS.

Ovaj svjedok je kazao da je on samo pregledao snimke, da ih nije brisao, jer to ne zna ni uraditi.

Upitan da li zna ko je obrisao snimak, kazao je da ne zna.

Na pitanja sutkinje Džemile Begović rekao je da “ne bi rekao da su dvije siluete koje prolaze povezane sa terencem”. rekao je da misli da je prvo bio terenac, kasnije siluete, dok za policijsko vozilo nije znao reći da li se na snimku pojavilo prije ili poslije policijskog vozila.

Sutkinja ga je pitala zbog čega koristi termin “ubistvo Dženana Memića”, odnosno na osnovu čega cijeni da se radi o ubistvu, na što je on kazao da je “čuo da je djelo prekvalifikovano u ubistvo”.

Svjedok Sanjin Ćorić, koji je također bio recepcioner u “Crystalu”, kazao je da je nakon nestanka snimaka, saslušan u MUP-u.

Rekao je da nije nikad brisao snimke, niti mu je to bilo potrebno za posao koji je radio, te da kada bi znao ko ih je obrisao da bi to i rekao.

Ovaj svjedok je kazao i da on smatra da snimci nisu mogli nestati zbog nestanka struje, nego da ih je neko obrisao.

Aida Hanjalić, također nekadašnja recepcionerka u “Crystalu”, rekla je da su svi imali pristup videonadzoru, “jer je to bilo na pultu na recepciji”.

Ona je ispričala da je jednom prilikom došla u drugu smjenu i zatekla Muamera Ožegovića kako priča sa dvije osobe, da je stajala sa strane i nije se uključivala u razgovor i čekala je da preuzme smjenu. Rekla je da joj je kasnije Muamer rekao da su to bili policajci koji su došli po snimke s videonadzora. Rekla je da se on nije dugo zadržao, nakon što je ona preuzela smjenu, kao i da u objektu nije bilo struje.

Ova svjedokinja na pitanje tužitelja Hasanspahića o tome da li se sjeća da li je tog petka 19. februara 2016. kada je došla u drugu smjenu struja u međuvremenu došla, kazala je da “se ne sjeća”.

Inače, na pitanje kada je došla struja u Hotel “Crystal”, a nakon što je nestala 19. februara prije podne, niko još nije dao odgovor. Za sada se samo zna, da kada je policija došla ponovo u ponedjeljak 22. februara, da je struje bilo. Ali, tada više nije bilo snimaka koje je tražila policija.

Suđenje će biti nastavljeno u sljedeći četvrtak, za kada je planirano saslušanje još četiri svjedoka, od čega su tri pod mjerama zaštite.