Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gornja Kamenica kod Zvornika

Svjedok napada na povratnika: “Tukli su ga nasumice, maksimalno koliko su mogli”

Foto: N1/Društvene mreže

Svjedok napada na Sejfića ispričao je kobnu scenu koja se dogodila u nedjelju uvečer

Senad Sejfić, mještanin sela Gornja Kamenica kod Zvornika, pretučen je sinoć u blizini lokalne džamije. Vidno uznemireni mještani, ali i stanovnici okolnih mjesta okupili su se u ponedjeljak na mjestu napada na njihovog sugrađanina.

Oni su zatražili od samog vrha države i Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se uključe u ove slučajeve napada na Bošnjake u bh. entitetu Republika Srpska. Ovo je bio deseti napad na Bošnjake-povratnike ove godine. Policijski službenici Policijske stanice Zvornik uhapsili su dvije osobe.

Poziv ministra

Svjedok napada na Sejfića ispričao je kobnu scenu koja se dogodila u nedjelju uvečer.

“Izlazio sam na glavni put pa sam propusti dva vozila za kojima sam išao, koja su se kretala u pravcu džamije gdje je i moja kuća. Prvo vozilo je skrenulo lijevo, uz samu kapiju džamije, a drugo je prepriječilo put. Iz njega su izašli muškarci i počeli tući osobu u prvom vozili, nisam znao tada o kome se radi. Tukli su ga nasumice, maksimalno koliko su mogli”, kazao je svjedok, prenosi N1.

Inače, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar danas je posjetio Gornju Kamenicu kod Zvornika, te je pozvao na što brže i efikasnije rješavanje slučajeva napada na povratnike.

Dizdar je ovom prilikom razgovarao s povratnicima, te je iskazao podršku, naglasivši da su napadi na povratnike nedopustivi.

Posjeta i župniku

Pozvao je na što brže i efikasnije rješavanje slučajeva napada na povratnika Sejfića, župnika Vujicu i drugih slučajeva.

“Trebamo biti svjesni u kakvom ambijentu žive naši povratnici i s tim u vezi potrebno je učiniti sve kada su u pitanju zaštita ljudskih prava i sigurnosti povratnika. U posljednjih nekoliko mjeseci svjedočimo nizu napada na povratnike, među kojima je i posljednji, napad na Senada Sejfića. Pozivamo nadležne organe na adekvatne odgovore i poduzimanje konkretne akcije. Ministarstvo će, kao i do sada, biti uz povratnike i pružiti im svaki vid zaštite i podrške“, naglasio je Dizdar.

Ministar je ranije danas posjetio i župnika Žarka Vujicu iz Kaknja, kojeg je u subotu napao nepoznati počinilac, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.