Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

afera "respiratori"

Svjedok odbrane: Mislio sam da je “emergency room” – intenzivna njega!?

PXL_160222_92023534 (1)
Fahrudin Solak i Fikret Hodzić / Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Burno su reagirali Hodžić i advokatica Vasvija Vidović, a nakon što je predsjednica Sudskog vijeća ispitujući svjedoka Zijada Džemića konstatirala da je izjava o usklađenosti ipak važan dokument, a što je on više puta sporio, a na kraju priznao šta ovaj dokument znači.

Zijad Džemić, direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH, danas je pred Sudom BiH nastavio svjedočenje kao svjedok odbrane u predmetu protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu 2020. godine za oko 10,5 miliona KM iz budžeta.

PIŠE: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Džemić je danas odgovarao na unakrsna pitanja tužitelja Tužilaštva BiH Džermina Pašića, kao i na dodatna pitanja advokata odbrane i predsjednice Sudskog vijeća sutkinje.

Podsjećamo, Institut na čijem je čelu Džemić tokom protekle dvije godine iznosio je u javnost pisana mišljenja o namjeni respiratora ACM812 A, iako ovaj institute nije nadležan niti za klasifikaciju, niti utvrđivanje namjene ovih medicinskih uređaja, nego je, kada su u pitanju respiratori, Institut dužan da putem imenovane laboratorije izvrši verifikaciju tih uređaja.

KAD DŽEMIĆ PREVODI

Tužilaštvo BiH tvrdi da je Institut za mjeriteljstvo BiH na čelu s Zijadom Džemićem dajući mišljenje o namjeni i klasifikaciji respiratora prekoračio svoja ovlaštenja, a sve kako bi išli u korist odbrane i samih optuženih u ovom predmetu.

Zanimljivo je da je Džemić danas priznao da nikada uživo nije vidio respiratore ACM812 A, nego samo u medijima, te je o njima imao saznanja iz dokumentacije koju mu je najvećim dijelom dostavljala Federalna uprava Civilne zaštite.

Iako mišljenje Instituta o respiratorima nije obavezujuće, što je potvrdio I sam Džemić, ono je korišteno, prvenstveno na KCUS-u kao argument da se respiratori ACNM812 A mogu staviti u upotrebu za liječenje Covid pacijenata.

Uz često bahate i nadmene opaske s kojima je često odgovarao na pitanje tužitelja Pašića, ne dajući konkretne odgovore, ipak vrhunac pokušaja da minimizira i relativizira ono što je potpisao, Džemić je dostigao kada je odgovarao na pitanje, zbog čega je u pisanom dokumentu od 30. jula 2020. naveo da se respiratori ACM812 A mogu koristiti u intenzivnoj njezi, iako se u izvornom obliku specifikacije ACM812 A na engleskom jeziku nigdje ne spominje “intenzivna njega”.

– Mi smo inženjeri, nismo doktori. Tragajući za značenjem šta je emergency room, došli smo do saznanja da je to intenzivna njega. Ni vi ni novinari ne biste tome trebali davati previše pažnje. Na tome se uporno “jaše”, a nebitno je – kazao je Džemić.

Zijad Džemić / FOTO: Fena

Međutim, ukoliko kao što danas tvrdi da “nije bitno što je naveo da je riječ o intenzivnoj njezi”, ostaje i dalje nejasno zbog čega se Džemić protekle dvije godine više puta oglašavao o respiratorima ACM812 A, govoreći o njima u pozitivnom svjetlu, iako ih nikada nije vidio, niti je njegova nadležnost da utvrđuje za što su namijenjeni, a ipak se upustio u takve ocjene.

Također, Džemić je kazao da nije samo on davao mišljenja o respiratorima, nego njegovi saradnici, a on je “posložio i poredao kao tačke”, ono što su njegovi saradnici u Institutu pripremili. Imena tih saradnika nije naveo.

Na pitanje tužitelja da li u Institutu ima zaposlenih anesteziologa, Džemić je kazao da nema.

Premda je za jedno od datih mišljenja kazao da je to od njega tražila Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, ali indirektno preko rješenja koje je je Agencija uputila Federalnoj upravi Civilne zaštite, iz tog rješenja koje je tužitelj Pašić danas predočio Džemiću u sudnici, nije se mogla potvrditi Džemićeva tvrdnja.

Svjedoka Džemića tužitelj Pašić je pitao i da li bi se namjena i klasifikacija respiratora ACM812 A do sada utvrdili da je uz respiratore došla izjava o usklađenosti, koju proizvođač iz Kine neće da pošalje ni dvije godine nakon uvoza spornih respiratora, Džemić je kazao da u takvim izjavama “nekad piše, nekad ne piše tačna klasa”.

Tužilac Pašić je potom prezentirao jednu izjavu o usklađenosti koju je Tužilaštvo BiH preuzelo i prevelo na bosanski jezik sa internetske stranice nadležnog evropskog tijela za izdavanje različitih certifikata o usklađenosti proizvoda s direktivama Evropske unije, a na toj izjavi je bila navedena namjena jedne vrste respiratora.

Advokati optuženih žestoko su se usprotivili da Tužilaštvo BiH prikaže ovaj dokument, ali sutkinja Begović je dozvolila njegovo prikazivanje, uz napomenu da će Sud cijeniti autentičnost tog dokumenta.

Džemić je negirao da je prikazani dokument izjava o usklađenosti nego je prema njegovim tvrdnjama “to dio certifikata o usklađenosti”.

Tužitelj Pašić je pitao Džemića da li je u certipediji nadležnog evropskog tijela koje je izdalo certifikat upravljanja kvalitetom pronašao dokument koji mu je pokazao za jedan drugi uređaj, a koji sadrži detalje o namjeni i upotrebi, Džemić je kazao da “smo dobili onakav, kakav smo dobili”, a očigledno zbog preciznih i stručnih pitanja koje mu je postavljao tužitelj Pašić, Džemić se nije libio da mu u jednom momentu kaže “meni je drago da ste se vi udubili u to”.

Tužilaštvo BiH tvrdi da je pored certifikata o usklađenosti kojim se dobija CE oznaka na proizvodu i ta oznaka predstavlja oznaku da neki proizvod ispunjava sve bitne zahtjeve u pogledu sigurnosti i zdravlja, a sve u skladu sa smjernicama EU i harmoniziranim normama, uz respiratore ACM812 A trebala doći i izjava o usklađenosti i to uz svaki pojedinačni respirator.

Na konstataciju tužitelja Pašića da Institut nije dobio nikakav odgovor na upit o izjavi o usklađenosti koji je Džemić poslao proizvođaču ACM812 A respiratora i u Kinu i u kako je rekao ranije njihovo predstavništvo u Evropi, direktor Instituta je odgovorio:

– Nismo kvalifikovan “pitac”. Ja se ne plašim za respiratore ACM812 A, ali izjavu o usklađenosti nekako treba iščupati od proizvođača – kazao je Džemić koji se odgovarajući na veoma ozbiljna pitanja tužitelja Pašića često i smijao, a tužitelj mu je u nekoliko navrata skrenuo pažnju na ozbiljnost teme.

No, Džemić je u više navrata tokom dva dana ponavljao da ta izjava nije toliko bitna, te da taj dokument kineski proizvođač nije poslao uz respiratore, a niti kada je on u ime FUCZ-a tražio da ga dostave iz Kine, jer, prema Džemićevim riječima od prošlog petka u Sudu BiH “nismo članica EU, zato nismo dobili Izjavu o CE usklađenosti. Ovaj certifikat koji je dostavljen je dovoljan da se upiše u registar. Kinezi su znali da šalju ove respiratore u BiH, zato nisu poslali tu izjavu, jer nismo članica EU”.

Međutim, Džemić je danas “okrenuo ploču”. Na pitanje predsjednice Sudskog vijeća Džemile Begović da detaljnije pojasni značaj i ulogu dostavljanja izjave o usklađenosti. Džemić je kazao da proizvođač kada izvozi neki svoj proizvod u zemlje EU ne dostavlja izjavu o usklađenosti, ali ju je proizvođač dužan čuvati 10 godina.

Međutim, ako primjerice proizvođač iz neke zemlje svoje proizvode šalje u zemlju koja nije članica EU, a što je slučaj s BiH, Džemić je kazao da u tom slučaju proizvođač mora dostaviti tu izjavu uvozniku ili distributeru proizvoda.

Na pitanje sutkinje Begović, pa je li izjava dostavljena uvozniku ili distrubuteru respiratora ACM812 A, Džemić je kazao – “nije”.

Nakon još nekoliko pitanja sutkinje Begović koju je zanimalo šta sadrži izjava o usklađenosti, Džemić je priznao da taj dokument sadrži detalje o nekom proizvodu koji ne sadrži certifikat CE, koji je dokument koji potvrđuje generalno osobine proizvoda nekog proizvođača, dok izjava sadrži detaljnije podatke. Na ovo je sutkinja Begović svjedoku Džemiću koji je svo vrijeme relativizirao značaj ove izjave, kazala:

– To je ipak vrlo bitan dokument, jer bez njega niste ništa htjeli uraditi – kazala je sutkinja Begović.

Na ovo je burno reagirala advokatica Vasvija Vidović, braniteljica Fadila Novalića, koja je spočitala sutkinji Begović da “daje ocjenu dokaza”.

Reagirao je i Fikret Hodžić, vlasnik “FH Srebrena malina” koji je ustavši kazao sutkinji Begović “da je i on tako shvatio njenu izjavu”.

– Izgleda da je nama presuda donesena, ako ćete nas pustiti da se branimo, ovo nije u redu – kazao je Hodžić.

VERBALNI SUKOB VIDOVIĆ I PAŠIĆA

Sutkinja Begović odbacila je optužbe na njen račun, kazavši da je ona samo iznijela konstataciju na tvrdnje svjedoka, te je kazala da su poznate procedure ukoliko ima pritužbi na postupak.

Inače, Hodžić je i nakon nekoliko opomena sutkinje Begović bio uporan u svom protivljenju tome što je predsjednica Sudskog vijeća konstatirala nešto što optuženima ne ide u prilog.

Odbrana optuženih danas je u sudnici prezentirala Certifikat za upravljanje kvalitetom koji je kineskom proizvođaču respiratora ACM812 A izdalo prijavljeno tijelo EU NB (notified body) TÜV Rheinland LGA Products GmbH, iz Njemačke.

Uz taj certifikat prikazan je i dokument koji potvrđuje da se on odnosi i na respiratore ACM812 A.

Podsjećamo, Fokus je u julu 2020. godine nadležne u TÜV Rheinland LGA Products GmbH pitao šta označava ovaj certifikat i da li nam mogu reći da li su respiratori ACM812A namijenjeni za liječenje u jedinicama intenzivne njege, te za oboljele od koronavirusa.

– Certifikat HD 60133038 na koji se pozivate u zahtjevu je certifikat za upravljanje kvalitetom u skladu s Direktivom 93/42 / EEZ. To nije (!) Certifikat proizvoda… Prema informacijama koje su nam dostupne od proizvođača, ventilator ACM812 A “obično se koristi u vozilima hitne pomoći”. U kojoj je mjeri uređaj pogodan i za intenzivnu njegu pacijenata s Covid-19, ne možemo dati nikakve podatke – naveli su 2020. godine iz TUV Rheinlanda za Fokus, upućujući nas za detaljnije informacije direktno na proizvođača u Pekingu, koji pak nisu odgovorili na naš upit.

Fokus je 2020. dobio odgovor iz TÜV Rheinland

Uprkos tome što proizvođač respitatora ACM812 A iz nepoznatih razloga ne želi poslati izjavu o usklađenosti, a koja bi riješila mnoge nedoumice, Džemić je i danas ostao pri tvrdnji da je ubijeđen da proizvođač posjeduje tu izjavu.

Premda je Zijad Džemić predstavljen kao stručnjak i osoba impresivne biografije, koji osim toga što je direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH, predaje i na šest predmeta na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, te iako se u javnosti izjašnjavao i o tehničkim karakteristikama respiratora AM812 A, ali i o njihovoj namjeni, danas ipak nije znao definiciju modova mehaničke ventilacije, odnosno “šta znači mod”, a o čemu ga je pitala sutkinja Džemila Begović.

Umjesto konkretnog odgovora, Džemić je počeo govoriti o tome da u zavisnosti u kakvom je stanju pacijent primjenjuje se određena ventilacija. Na ovaj način Džemić, koji se u više navrata ogradio da nije ljekar, nego inženjer ponovo se bavio namjenom respiratora, iako je sam kazao sutkinji Begović da je respirator ACM812 A vidio ”samo na tv-u i na papiru”.

Džemić je i danas ostao pri tvrdnjama da Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH nije imala, niti ima danas bilo kakve prepreke da respiratore ACM812 A upiše u registar medicinskih sredstava što još nije učinjeno.

Nakon što su iscrpljena sva pitanja za svjedoka Zijada Džemića, odbrana Fadila Novalića nastavila je s ulaganjem materijalnih dokaza, među kojima je najveći broj medijskih članaka objavljenih početkom pandemije korona virusa, a koji su tretirali teme teške i ograničene nabavke respiratora.

Tužitelj Mirza Hukeljić uputio je prigovor relevantnosti jer su neki tekstovi uzimani i sa srbijanskih “tabloidnih portala”.

Novalićeva odbrana čak je kao dokaz uložila tekst s jednog portal iz BiH u kojem Fadil Novalić u martu 2020. godine najavljuje da će BiH proizvesti svoj respirator.

Na pitanje sutkinje Begović šta Novalićeva odbrana dokazuje s ovim tekstom, advokatica Nina Karačić je kazala da žele pokazati koliko je Novalić bio angažiran tokom pandemije.

Fadil Novalić sa advokaticama /
Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Odbrana je uložila u materijalne dokaze i odgovor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH koji potpisuje direktor Aleksandar Zolak, koja je navela da se prilikom interventnog uvoza, mogu prometovati i medicinska sredstva koja nisu upisana u registar. S obzirom na to da se odbrana koristila i terminom upotrebe i prometovanja respiratora, a Agencija je navela samo prometovanje, tužitelj je uložio prigovor tvrdeći da Agencija govori o prometovanju, a ne i upotrebi što su kako je kazao različiti pojmovi.

Novalićeva odbrana u dokaze je uložila i odgovor iz laboratorije “Verlab” koji su dobili nakon što su tražili dokumentaciju o respiratorima i kada im je iz “Verlaba” rečeno da je SIPA izuzela tu dokumentaciju, te da je ne mogu dostaviti.

Tužitelj Pašić je i u ovom slučaju iznio prigovor relevantnosti, a advokatica Vasvija Vidović kazala je da odbrana na ovaj način želi dokazati da je Tužilaštvo poduzimalo nezakonite radnje i vršilo pritisak.

Tužitelj Pašić je rekao da je dokumentacija o kojoj govori Vidović izuzeta po odluci Opštinskog suda u Sarajevu i to u okviru istrage o nesavjesnom liječenju i upotrebi respiratora ACM812 A i da nema nikakve veze s ovim predmetom.

Advokatica Vidović je kazala da se “tužitelj Pašić miješao nezakonito i u tu istragu i da je upao na KCUS”, a Vidović je sutkinji Begović kazala “mi smo se i Vama tada obratili”.

Tužitelj Pašić je kazao adovkatici Vidović da ga je “lažno prijavila i da će odgovarati za to”, a ovo je Vidović okarakterizirala prijetnjom.

Situaciju je pozivom da se vrate na predmet i da se uozbilje, smirila sutkinja Begović. Međutim, kasnije su se Pašić i Vidović sa svojih mjesta ponovo upustili u konverzaciju, ali s obzirom na to da su im bili isključeni mikrofoni, nije se moglo čuti šta su jedno drugom rekli.

Nakon što ih je opomenuo sudija Branko Perić, tužitelj Pašić je pokušao objasniti šta mu braniteljica Fadila Novalića govori, ali ga je advokatica Vidović prekinula riječima:

– On prijeti cijelo vrijeme. Hajde bježi, kako te nije stid – kazala je advokatica Vidović tužitelju Pašiću.

Podsjećamo, za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.

Suđenje u ovom predmetu će biti nastavljeno 13. aprila, kada se očekuje da o respiratorima ACM812 A svoj nalaz iznese vještak iz Njemačke kojeg je pozvala odbrana, a čije ime nisu saopćili.