Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zineta Durdžić

Svjedokinja na suđenju: Prijetili su mi da se okanem političara, premijera i njegovih prijatelja

razim halkic i advokat jasmin abdagić – zurnal (1)
Razim Halkić i njegov advokat Jasmin Abdagić FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Zineta Durdžić putem aplikacije call recorder snimila je telefonski razgovor sa Razimom Halkićem u kojem on, između ostalog, spominje da je Zikriji Durakoviću nudio poziciju direktora Direkcije za ceste u zamjenu za glas. Svjedokinja navodi da joj je isto ponovio kada su se našli na kafi. Snimala je i razgovore sa drugim političarima među kojima je i premijer Mustafa Ružnić. Svjedokinja primila prijetnje dva mjeseca prije suđenja i to je prijavila FUP-u, ali je istovremeno potvrdila da joj optuženi Halkić nikada nije prijetio

Radi svoje sigurnosti sam putem aplikacije call recorder snimila telefonski razgovor sa Halkićem, ali i ostalim političarima, izjavila je pred Općinskim sudom u Bihaću Zineta Durdžić u nastavku suđenja Razimu Halkiću, optuženom za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona optužuje Halkića da je kao zamjenik predsjedavajućeg Skupštine USK i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a poslaniku Zikriji Durakoviću usmeno ponudio i obećao poziciju direktora Direkcije za ceste USK u zamjenu za glas na odluku o budžetu USK za tu godinu, piše Žurnal.

ISTO PONOVIO I NA KAFI

Halkić je, podsjetimo, o trgovini pozicijama u zamjenu za podršku vlasti govorio u telefonskom razgovoru sa Zinetom Durdžić, koji je ona i snimila, a snimak je u februaru prošle godine objavljen u medijima. Svjedokinja tvrdi da ona ovaj snimak nije dostavila medijima, niti bilo kome drugom. Predala ga je Federalnoj upravi policije kada su je pozvali da svjedoči.

Svjedokinja navodi da je telefonski razgovor sa Halkićem snimala u vrijeme dok je bila u svojoj kući, te da se radi o aplikaciji koja je uvijek uključena, a po završetku razgovora postoji opcija da se on spasi ili izbriše. Razgovor sa Halkićem je sačuvala jer je govorio o kupovini poslanika i spominjao je da je „Zikriji nudio Direkcije, ali da on nije htio“.

Istakla je da joj je Halkić isto ponovio i kada su sjedili na kafi.

Tužilac Adnan Tulić je svjedokinji predočio 140 screenshoot fotozapisa razgovora koje je razmijenila sa Halkićem. Ona je potvrdila da je sa optuženim bila prijatelj i da su se više puta sastajali, ali je tome došao kraj nakon što je dobila poziv od FUP-a da svjedoči.

Zineta Durdžić, nastavnica razredne nastave koja je također i politički aktivna, osnivač je i jedne Facebook grupe, na kojoj je pod pseudonimom, objavljivala dokumente o kriminalu. U tu svrhu su je, kaže, kontaktirali razni političari od još aktuelnog premijera Mustafe Ružnića, njegovog savjetnika, te Nermina Ogreševića, ali i sam Halkić, koji je u to vrijeme bio vijećnik u Cazinu. Halkić je, prema njenim riječima, izražavao nezadovoljstvo po pitanju političke situacije i govorio joj je u to vrijeme da podržava njen rad.

DURDŽIĆ: PRIJAVIĆU VAS I ZA e-ŠKOLE

Osim političara, obraćali su joj se i građani koji su imali probleme sa poslodavcima.

„Htjela sam im biti na usluzi. Svi me znaju kao borca za prava građana“, kazala je.

U sudnici je pušten audiosnimak telefonskog razgovora između svjedokinje i optuženog, a dio ovog razgovora su prošle godine objavili i mediji. U tom razgovoru spominje se i univerzitetska profesorica Vildana Alibabić koja je kao svjedok saslušana na prošlom ročištu.

Advokat optuženog Jasmin Abdagić tražio je od Zinete Durdžić da objasni šta znači njena izjava koju je u tom telefonskom razgovoru uputila njegovom branjeniku da „Vildani treba obećati nešto radi sigurnosti“. Ona je na to kazala da su u prosvjeti imali problema i da je trebalo da na čelo ministarstva dođe neko poput Vildane jer je ona poštena i nikada ne bi radila kriminal.

„Prijaviću vas i za e-škole“, uzviknula je u sudnici svjedokinja, te dodala da ona godinama prima prijetnje, a primila je ih i dva mjeseca prije suđenja, što je također prijavila FUP-u.

U jednoj od tih prijetećih poruka upozorena je da se “okani političara, premijera i njegovih prijatelja”. Halkić joj, kazala je, nije prijetio. On je, podsjetimo, još nakon objave snimka ovog telefonskog razgovora u medijima sve negirao navodeći da se radi o montaži.

ZA GLAS SU SKIDALI I ZVIJEZDU S NEBA

Podsjetimo da je Vildana Alibabić na prošlom ročištu opisala situaciju koja je 2021. godine vladala u USK, političkim partijama koje su činile skupštinsku većinu (NES i SDP), te o pokušaju kupovine ruku i trgovini ključnim pozicijama u javnim preduzećima navodeći da bi joj „skinuli zvijezdu s neba samo da dobiju 16 ruku“.

Zbog ove njene izjave tužilac je još ranije najavio formiranje novog predmeta protiv premijera Ružnića.