Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetska banka: BiH je došla do zida, zemlju očekuje turbulentan period

svjetska banka

Bosna i Hercegovina došla je do zida, ekonomija više ne može proizvesti dovoljno prihoda da bi kroz poreze bile pokrivene obaveze naše države prema kreditorima, navodi se, između ostalog, u redovnom jesenskom izvještaju Svjetske banke (WB).

“U ovoj godini očekuje se povećanje i poreznih prihoda i potrošnje na plaće, socijalne transfere i investicije, što će dovesti do deficita od 0,5 posto bruto društvenog proizvoda”, naglašeno je.

Dodaje se da u narednom periodu BiH očekuje turbulentan ekonomski period, koji je prvenstveno povezan s općim izborima i mogućim problemima s formiranjem vlasti.

“BiH posljednjih nekoliko godina održava stabilnu stopu rasta od tri posto, ali rast je vođen primarno potrošnjom. Moguće je njegovo ubrzanje, ako se brzo izabere nova vlast i pokrenu strukturalne reforme, podržane novim investicijama u infrastrukturu. Prisutni su i rizici po ovakav izgled. Među vanjskima su prije svega spor rast u EU i izgledi za pridruživanje EU, moguće pooštravanje finansijskih uvjeta na tržištima u nastanku, kao i regionalna politička situacija”, navodi se u izvještaju.

Dodaje se da su, bez obzira na stabilan rast, ostvarena tek skromna poboljšanja zaposlenosti.

“Cijene su povećane, a indeks potrošačkih cijena u 2017. je u prosjeku porastao za 0,8 posto”, istaknuto je.

Ekonomista Željko Rička kazao je za Avaz da je za svaku državu važno da dolazi do rasta proizvodnje, ali u izvještaju Svjetske banke vidljivo je da se rast naše ekonomije zasniva na potrošnji.

“Ono što je uplašilo analitičare Svjetske banke i trebalo bi plašiti sve nas jeste da ni oni, a ni mi ne znamo pravo stanje obaveza naše države. Država planira forsiranje potrošnje, ali samo zbog obaveza koje imamo prema međunarodnim i domaćim kreditorima. Problem je što mi nemamo kapaciteta da povećavamo proizvodnju i očito je da nam analitičari Svjetske banke ukazuju da nećemo moći sustići dinamiku izvršenja obaveza, što se vidi prema prognozama deficita”, pojasnio je Rička.

Dodao je da BiH na ovaj način pada u zamku, jer s ovako sporim rastom ekonomije neće više moći održavati i nastaviti s ovolikom potrošnjom. Rička kaže da se vlast upravo iz ovih razloga sve više zadužuje kod komercijalnih banaka u BiH, putem prodaje obveznica i trezorskih zapisa.

“Privreda više neće moći da finansira ovako skupu državu, pa kolike god porezne stope im nametnuli. Nećemo moći to više finansirati, jer smo previše dugova nakupili, a ne proizvodimo dovoljno nove vrijednosti. Došli smo do zida i moramo pojeftiniti državu, krećemo se negativnom spiralom kojom je prije nas prošla, naprimjer, Grčka”, istakao je Rička.

“Ulazimo u vrlo nezgodan period, a izbori samo odmažu, jer se smanjuje funkcioniranje vlada. Moguće je da ćemo uskoro ući i u recesiju. Svaki deficit vrlo je opasan, on kvari i kreditni rejting, što dovodi do povećanja kamatnih stopa na nova zaduživanja”, naglasio je Rička.

Statistički pokazatelji Svjetske banke

3 posto rast BDP-a u 2017.

3,2 posto mogući rast BDP-a u ovoj godini

1,1 posto rast cijena u ovoj godini

11,1 posto BDP-a bit će potrošeno na plaće u javnom sektoru

– 16,7 posto je trgovinski balans (uvozimo više nego što izvozimo)

0,5 posto BDP-a iznosit će deficit BiH u 2018.