Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

intenzivirani napadi

Svjetski dan slobode medija: Intezivirani politički napadi na slobodu medija

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Deklaracijom se podrazumijeva nezavisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija.

– Politički napadi na slobodu medija, uključujući pritvaranje novinara, gušenje nezavisnih medija i široko širenje dezinformacija, značajno su se intenzivirali u protekloj godini – navodi se u godišnjem Svjetskom indeksu slobode medija koji objavljuju Reporteri bez granica (RSF).

U godini kada će više od polovine svjetske populacije izaći na demokratske izbore, RSF indeks pokazuje sveukupni pad slobode medija na globalnom nivou i strmoglav porast političke represije nad novinarima i nezavisnim medijima.

– Reporteri bez granica suočavaju se sa zabrinjavajućim padom podrške i poštivanja autonomije medija i povećanje pritiska od države ili drugih političkih aktera – rekla je urednička direktorica RSF-a Anne Bocandé.

– Države i druge političke snage igraju sve manju ulogu u zaštiti slobode medija. Ovo lišavanje moći ponekad ide ruku pod ruku s neprijateljskim radnjama koje podrivaju ulogu novinara ili čak instrumentaliziraju medije kroz kampanje uznemiravanja ili dezinformiranja – rekla je ona, prenosi Guardian.

Nezavisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture

Glavna skupština Ujedinjenih nacija (UN) proglasila je 3. maj Svjetskim danom slobode medija 1993. godine, a obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobodne štampe.

Deklaracijom se podrazumijeva nezavisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture.

Društvo novinara Bosne i Hercegovine danas će u Sarajevu organizovati tradicionalni događaj – uručenje nagrada i priznanja – „Novinar 2023. godine“.

Mediacentar Sarajevo danas na Svjetski dan slobode medija organizuje događaj pod nazivom ‘Vraćanje povjerenja u novinarstvo’ na kojem će biti razgovarano o medijskim slobodama, očuvanju ugleda i povjerenja u novinarstvo, a bit će predstavljena i knjiga „Hamza“ o bh. novinaru Hamzi Bakšiću.

Knjiga obuhvata novinske komentare, autorske memoare i upute za novinare koje je tokom života bilježio Bakšić.