Svjetski inovatori i studenti na kongresu u BiH

inovatori333

Više od 450 studenata iz oko 150 srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, 30 govornika iz 14 zemalja svijeta te više od 40 predstavnika kompanija iz BiH i inostranstva učestvovalo je na ovogodišnjem kongresu IEEE Student and Young Professional “Innovation Nation”.

Kongres su drugi put u BiH organizirali IEEE, najveća tehnička profesionalna organizacija u svijetu i YEP – Projekt zapošljavanja mladih koji podržava Ambasada Švicarske u BiH, a predvodio ga je profesor i inovator sa australskog La Trobe Univerziteta Edhem Eddie Čustović.

– Kongres predstavlja ujedinjenu platformu dvije velike organizacije koje se bore da stvore preduzetničku kulturu među mladima u BiH. To znači da mnogo vremena i resura ulažemo da bi stvorili što veći kapacitet preduzetništva – pojasnio je Čustović, član IEEE-a, gdje rade najuspješniji inženjeri i informatičari zaposleni u kompanijama poput Googlea, Siemensa i Tesla Motorsa.

Napomenuo je da će se tek nakon nekoliko godina moći vidjeti rezultati, ali mladi ljudi moraju imati podršku i mentorstvo iskusnih i poznatih širom svijeta.

Kongres “Innovation Nation” koji je trajao četiri dana ponudio je širok spektar tema i radionica, a ugostio je mnoštvo naučnika, profesora i eksperata iz različitih polja nauke koji su mladim ljudima, studentima iz cijele Bosne i Hercegovine, prenijeli znanje i pokazali im put do uspjeha.

Radionice su se bavile temama poput “Inovacije u 21. vijeku i kako razviti ekonomski kapacitet jedne države” te “Design thinking metodologijama” koja pokušava objasniti kako doći do dobre ideje i na koji način tehničke nauke to mogu osmisliti da bi bili korisniji privredi.

Također, razgovaralo se i o “Bitcoin i blockchain tehnologiji” za koju se predviđa, kaže Čustović, da će izmijeniti način poslovanja u svim oblastima.

Dodao je da je jedna od najinteresantnijih radonica bila “Leaders tribe – Learning through failuire” na kojoj se govorilo o ranjivosti inovatora (preduzetnika), kao i da se mnogo može naučiti od propalih preduzetničkih pokušaja, jer to nije vrijeme za odustajanje, nego baš suprotno.

Tokom kongresa studenti i mladi profesionalni inženjeri imali su priliku da učestvuju i na prvom državnom inovacijskom ekspozeu koji se sastojao od 50 izloženih projekata i inovacija.

Na inovacijskom izazovu, organiziranom u okviru kongresa, gdje je učestvovalo 12 ekipa koji su predstavili inovativne projekte pred žirijem svjetskih stručnjaka, pobijedio je tim Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću koji su činili Silmija Ferizović-Topoljak, Harun i Samida Ferizović.

Predstavili su projekt “Vertikalne vjetroturbine sa stacionarnim samopodešavajućim lopaticama”, dok je drugo mjesto osvojio projekt “Vret” iz Mostara koji podrazumijeva korištenje koncepta virtuelne realnosti u psihoterapiji.

Treće mjesto pripalo je timu Clean Home Air sa Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu koji je ponudio inovativno rješenje sistema za prečišćavanje i izmjenu toplote zraka u zatvorenim prostorima, saopćili su organizatori kongresa.

Na svečanoj večeri kongresa dodijeljeno je 11 stipendija studentima. Stipendije podrazumijevaju finansijsku pomoć, profesionalno-tehničko usavršavanja u međunarodnim kompanijama i projektima, a bit će im osigurano i mentorstvo od lokalnih i međunarodnih lidera u biznisu.