BiH

Osudili misu

Svjetski jevrejski kongres osudio misu u Sarajevu, imaju poruku i za hrvatsku vlast

13/05/2020

WJC je ogorčen i time što se u Hrvatskoj posljednje 24 godine tokom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve borbe za slobodu i nezavisnost Hrvatske ne veličaju heroji koji su pridonijeli usponu jake i suvremene države nego pojedinci koji su podržavali ili su bili uključeni u aktivnosti režima koji je ubio stotine hiljada nedužnih osoba

Svjetski jevrejski kongres (WJC) pozvao je vlasti u Hrvatskoj da prestanu učestvovati u veličanju, kako su naveli, zloglasnog ustaškog režima, te osudio misu zakazanu za 16. maja u Sarajevu, namijenjenu odavanju počasti ubijenima u maju 1945. u Bleiburgu, prenosi agencija Tanjug.

U priopćenju dostavljenom Tanjugu WJC navodi da se protivi toj i dvjema manjim komemorativnim manifestacijama u Zagrebu i Bleiburgu, najavljenima za isti dan.

Kako se navodi, WJC je ogorčen i time što se u Hrvatskoj posljednje 24 godine tokom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve borbe za slobodu i nezavisnost Hrvatske ne veličaju heroji koji su pridonijeli usponu jake i suvremene države nego pojedinci koji su podržavali ili su bili uključeni u aktivnosti režima koji je ubio stotine hiljada nedužnih osoba samo zbog njihovog etničkog ili vjerskog identiteta.

‘Šamar u lice nevinim žrtvama’

“Nemoguće je shvatiti zašto je Sabor moderne Republike Hrvatske izglasao ovakav Zakon o spomendanima, praznicima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj (Član 2.) i od svih slobodnih datuma u godini odabrao onaj koji obilježava događaje vezane uz Bleiburg, smatravši ga najprikladnijim za uspomenu na žrtve koje su pale za slobodu i neovisnost moderne Hrvatske”, navodi se u saopćenju.

Glavni savjetnik WJC-a Menachem Rosensaft ocijenio je zastrašujućom činjenicu da fašisti koji su pokušali Hrvatsku očistiti od jevrejskog i srpskog stanovništva, slijedeći model iz nacističke Njemačke, dobivaju poštovanje i da se smatraju nekim ko je svojim djelima pridonio slobodi i neovisnosti moderne hrvatske države.

“Činjenica da Hrvatski sabor ima pokroviteljstvo nad ovakvom spornom manifestacijom pod zastavom odavanja počasti i sjećanja na one koji su svoje živote dali za hrvatsku slobodu je šamar u lice svim nevinim žrtvama ustaša, svim zagovornicima historijske istine te židovskoj zajednici diljem regije, čiji se patriotizam i osobna sigurnost dovode u pitanje svaki put kad se suprotstave komemoracijama onih koji su brutalno ubijali njihove pretke”, naveo je Rosensaft, kako prenosi Tanjug.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.