Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

veliko interesovanje

Svjetski mediji o presudi Mladiću: Radi o “završnom poglavlju”

mladicccc (1)

“Guardian” ističe kako će izricanje presude ispred zgrade Tribunala pratiti majke nekih od osam hiljada muškaraca i dječaka ubijenih u “najgorem krvoproliću na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata”

Pred Sudom u Hagu danas će biti izrečena konačna presuda zločincu Ratku Mladiću za genocid i ratne zločine tokom rata u BiH.

Britanski “Guardian“ piše kako “bosanski krvnik” na sudu iščekuje konačnu odluku o usvajanju svoje žalbe na prvostepenu presudu za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, ili s druge strane, odluku Žalbenog vijeća na žalbu tužiteljstva kojom se traži proširenje presude za genocid u još šest općina uključujući i Prijedor.

“Guardian” ističe kako će izricanje presude ispred zgrade Tribunala pratiti majke nekih od osam hiljada muškaraca i dječaka ubijenih u “najgorem krvoproliću na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata”, prenosi Dnevni avaz.

Iz agencije “Reuters” se, osim na genocid u Srebrenici, osvrću i na Mladićevu odgovornost u opsadi Sarajeva. Ističu da su u borbama od 1992. do 1995., snage bosanskih Srba, podržane od strane jugoslavenske vojske, prekinule napajanje strujom i dotok vode te ubile oko 11.000 ljudi topništvom, minobacačem, tenkom i snajperskom vatrom s okolnih brda.

“France24” navodi kako se radi o “završnom poglavlju” u slučaju protiv čovjeka kojeg nazivaju “krvnik Balkana”, a koji je već osuđen prvostepenom presudom na doživotni zatvor.

Britanski “The Week” postavlja pitanje zbog čega dio bh. stanovništva Ratka Mladića još smatra herojem. Kažu kako mnogi bh. Srbi vjeruju da se radi o “branitelju nacije” te da suprotno Bošnjacima koji osuđuju Mladićevu kampanju etničkog čišćenja, bh. Srbi “uzdižu svog ratnog komandanta kao mučenika i heroja”.

“The Week” dodaje kako Srbija također “odbija da prizna” srebrenički masakr kao genocid, te da mnogi zvaničnici uključujući premijerku Anu Brnabić “redovno negiraju” kako se tamo desilo ubistvo osam hiljada muškaraca i dječaka.

BBC u najavi presude podsjeća kako je Mladić jedan od posljednjih osumnjičenih koji se nalazi pred Tribunalom te da je uhapšen 2011. godine. Šest godina nakon hapšenja osuđen je za genocid u Srebrenici 1995. godine, ali oslobođen optužbi za genocid tokom 1992. godine u kampanji progona Bošnjaka i Hrvata iz drugih općina.