Svjetski mediji o referendumu, podršci Moskve i Dodikovim prijetnjama

referendum-rs3

Svjetske agencije javljaju o današnjem referendumu u Republici Srpskoj ukazujući da se on održava uprkos odluke Ustavnog suda BiH, protivljenju Bošnjaka i Hrvata u BiH i negodovanju zapadnih zemalja.

Bosanski Srbi glasaju na referendumu koji je zabranio ustavni sud zemlje, rizikujući zapadne sankcije protiv njihove autonomne oblasti i krivične prijave protiv svojih lidera, piše agencija AP.

AP navodi da je Zapad apelovao da se ovaj zabranjeni referendum ne održi ali da bosanske Srbe podržava Rusija i dodaje da zapadni zvaničnici kažu da bi zbog njega mogli da razmotre zaustavljanje projekata u Republici Srpskoj ili uvođenje zabrane putovanja ili zamrzavanje imovine njenih lidera.

BBC navodi da je ustavni sud BiH presudio da je datum obilježavanja nacionalnog praznika RS diskriminiše protiv muslimanskih Bošnjaka i katoličkih Hrvata i da treba da bude promijenjen.

BBC navodi riječi analitičara da suprotstavljanjem sudu, jednom od saveznih institucija formiranih prije 21 godinu, bosansko srpski lider Milorad Dodik prijeti Dejtonskom mirovnom sporazumu kojim je okončan rat 1995. godine.

Agencija France press piše da bosanski Srbi žele da sačuvaju svoj nacionalni praznik i da očekuju to da potvrde na referendumu uprkos uznemirenosti bosanskih muslimana, protivljenju međunarodne zajednice, i udarcu koji on zadaje institucijama zemlje.

“Ohrabren Moskvom, turbulentni politički lider bosanskih Srba Milorad Dodik zatražio je od 1,2 miliona glasača da potvrde da žele da obilježavaju svakog 9. januara rođenje ‘Republike srpskog naroda'”, navodi agencija France press i podsjeća da je ta republika formirana tri mjeseca prije početka rata 1992-1995, u kome je stradalo 100.000 ljudi.

Francuska agencija ukazuje da se glasanje odvija bez incidenata kao i da je Dodikova opozicija takođe pozvala bosanske Srbe da izađu na glasanje.

France press se pita da li je današnji referendum, kao što sumnja lider bosanskih muslimana Bakir Izetbegović probni balon Milorada Dodika i prvi korak ka odvajanju Republike Sprske i podsjeća da Dodik planira referendum o nezavisnosti 2018, i stalno optužuje vlasti u Sarajevu da žele da unište Republiku Srpsku.

Međutim France press navodi da su i Izetbegović i predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko relativizovali ishod referenduma rekavši da će proći i da će BiH i dalje postojati, kao i da on nema pravne posljedice.

Mnogi smatraju, dodaje France press, da je za Dodika ovaj referendum i pitanje kratkoročnih izbornih interesa, da on misli na lokalne izbore iduće sedmice, nakon kojih bi tenzije mogle da splasnu.