Švraka: Stanje u zdravstvenom i penzionom sistemu u RS-u alarmantno

svraka

Predstavnici opozicionih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske podnijeli su danas drugu interpelaciju, koja se odnosi na stanje u zdravstvenom i penzionom sistemu RS-a.

Poslanik PDP-a Milan Švraka rekao je da interpelacija sadrži 12 pitanja, na koju opozicija očekuje odgovor Vlade RS u roku od dva mjeseca.

– Ako Vlada ne dostavi odgovor u predviđenom roku, onda ta pitanja idu na dnevni red sjednice Narodne skupštine RS – kazao je Švraka na konferenciji za novinare.

Upozorio je da je stanje u zdravstvenom i penzionom sistemu RS alarmantno, navodeći da Fond zdravstvenog osiguranja ima dug od 450 miliona KM, a da zdravstvene ustanove u RS-u duguju oko 700 miliona KM, odnosno da ukupan dug u zdravstvu RS iznosi 1,1 milijardu KM.

– Ovo je alarm za uzbunu, narušen je sistem finansija RS-a, a najveći dužnici su upravo Vlada i javna preduzeća. Vlada RS-a ruši sistem zdravtsvenog i penzionog osiguranja – istakao je Švraka.

Po njegovim riječima, o takvom stanju se što prije treba zauzeti stav i dobiti odgovori.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak je rekao da je stanje u zdravstvu RS-a “krajnje rizično”, ali da je još lošije stanje u penzionom sistemu RS-a, ističući da reforma tog sistema nije dala nikakve rezultate i da je čak pogoršala položaj određenih kategorija, poput demobilisanih boraca, kojih je oko 40 hiljada ostalo bez boračkih dodataka.

– Nadamo se da će ova pitanja biti stavljena na dnevni red Narodne skupštine RS. Vlada RS-a mora podnijeti teret odgovorosti – ocijenio je Glamočak.

Poslanik NDP-a Krsto Jandrić kazao je da je odgovor na sva pitanja iz interpelacije “javašluk, neodgovornost i bezakonje, kao i loša kadrovska politika”.

Komentarajući stav predsjednika RS-a Milorada Dodika koji minimizira podnošenje interpelacije, predstavnici opozicije su naveli da po poslovniku rada Narodne skupštine iterpelacija mora biti stavljena na dnevni red skupštinskog zasjedanja, ali da ne isključuju mogućnost da aktuelna vlast prekrši poslovnik i izbjegne da interpelacija bude stavljena na dnevni red parlamenta RS-a.