SzP: Dodik referendum pretvorio u anketu

milorad dodik – nsrs

Odluka Kolegiji Narodne skupštine Republike Srpske (RS) kojom se konstatuje da je u toku postupak provođenja Odluke Ustavnog suda BiH kojom taj sud poništava Dan RS-a je dokaz da je cijela priča o referendumu samo jedna velika prevara režima u RS-u, tvrde predstavnici Saveza za promjene (SzP).

Adam Šukalo, poslanik Napredne Srpske, koja je dio Saveza za promjene je rekao da se na današnjem Kolegiju entitetskog parlamenta „desila velika prevara i narodnih poslanika koji su mu prisustvovali, kao i građana koji su pozvani da izađu na referendum“.

adam-sukaloŠukalo je upitao na šta građani trebaju odgovoriti na referendumu u nedjelju, 25. septembra, ako je već donesena odluka kako se treba ponašati povodom tog pitanja.

– U nedjelju građani ispunjavati glasački listiću na kojem se postavlja pitanje da li podržavaju da se 9. januar obilježava kao Dan RS, a na Kolegijumu NSRS donosi zaključak u kojem se kaže da se poštuje i provodi odluka Ustavnog suda BiH o njegovom ukidanju – kazao je Šukalo na vanrednoj pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Navodi da je to potvrda da je u pitanju manipulacija režima „kojem nije stalo do volje naroda i njegovog mišljenja“, dodajući da se „referendum namjerava održati samo kako bi se popravile propale političke karijere“.

– U pitanju je ogromna manipulacija s najznačajnijim institutom neposrednog učešća građana u odlučivanja. Referendum je danas Milorad Dodik sa svojom vladajućom strukturom pokušao pretvoriti u anketu – istakao je Šukalo.

Poručio je da Savez za promjene to neće dozvoliti i da će tražiti da se Narodna skupština RS-a i Vlada RS-a ponašaju na bazi odluka naroda RS-a na referenduma, a ne na bazi nekog zaključka kolegija i podvale.

Primjena ne znači priznavanje

Pod postupkom primjene odluke Ustavnog suda BiH podrazumijeva se niz radnji i postupaka koji su uslijedili poslije prvostepene odluke tog suda i koji još traju, a konačan epilog dobiće kroz izmjene i dopune Zakona o praznicima Republike Srpske, što se na dnevnom redu republičkog parlamenta može naći do kraja ove godine, izjavio je Srni generalni sekretar parlamenta Srpske Marko Aćić.

Reagujući na izjavu Adama Šukala, ispred Saveza za promjene, koji kaže da je sporan zaključak sa današnjeg Kolegijuma republičkog parlamenta i da stranke iz Saveza nisu glasale za to, Aćić je rekao da su predstavnici svih partija iz Srpske glasali za te zaključke koje je predsjednik parlamenta jasno i dosljedno pročitao, a što može potvrditi stenogram sa Kolegijuma.

“I predsjednik Narodne skupštine i sam Kolegijum potvrdili su da je riječ o nizu radnji, o postupku koji traje, gdje ničim nismo pristali da sprovedemo ono što je tražio Ustavni sud BiH, nego se pripremamo za ono što će uslijediti kao epilog poslije referenduma a to je put ka izmjenama i dopunama Zakona o praznicima Republike Srpske”, dodao je Aćić.

Prema njegovim riječima, pod postupkom primjene podrazumijeva se sve ono što je uslijedilo nakon prvostepene odluke Ustavnog suda BiH.

“To je i naše pravo na žalbu i višemjesečni rad pravnog tima koji je radio ispred Narodne skupštine i nove činjenice koje smo iznijeli pred Ustavni sud BiH, koji je 17. septembra ponovo zasjedao, razmatrajući te naše nove navode i činjenice. Dakle, sve je to postupak primjene pomenute odluke. To ničim ne znači da smo priznali ono što je Ustavni sud donio u svojoj prvostepenoj odluci, niti da ćemo postupiti na način kako su tražili”, pojasnio je Aćić.

On je dodao da je u trećem zaključku koji je danas usvojio Kolegijum jasno rečeno da se od Vlade Srpske traži da se upute izmjene i dopune Zakona o praznicima.

Aćić je naveo da su protiv zaključaka sa današnjeg Kolegijuma Narodne skupštine Srpske bili samo predstavnici Koalicije “Domovina”. “Svi predstavnici iz Republike Srpske glasali su jednoglasno za zaključke koje je predložio predsjednik Narodne skupštine Srpske koji su im kasnije i pismeno dostavljeni”, dodao je Aćić.