Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pravosnažna presuda

Tabaković: Tražim lobističku grupu kojoj bi prodali potraživanja od RS, Srbije, i Crne Gore

sulejman-tabakovic

Godine 2000. sud u New Yorku je presudio u korist žrtava, ali iako presude nikad nisu provedene, pravosnažne su. Tim advokata, među kojima je i Tabaković su pokrenuli procese i sredstva za isplatu odšteta planira potraživati od Srbije i Republike Srpske

Nakon presude u Sjedinjenim Američkim Država u korist žrtava rata advokat Sulejman Tabaković traži lobističku grupu kojoj bi prodali 50 posto potraživanja od bh. entiteta Republika Srpska, Republike Srbije i Crne Gore – a koja bi se mogla naplatiti iz njihova vlasništva u državnim firmama, odmaralištima, sa bankovnih računa, te od javnih poduzeća, vlasništva nad vodama, šumama, brodovima, avionima…

Tabaković je pravni zastupnik Jadranke Cigelj, koja je s još nekoliko žena, zbog torture i silovanja tokom rata 1992/1995.godine, pred sudom u New Yorku u Sjedinjenim Američkim Državama, tužila Radovana Karadžića 1995. godine.

Godine 2000. sud u New Yorku je presudio u korist žrtava, ali iako presude nikad nisu provedene, pravosnažne su. Tim advokata, među kojima je i Tabaković su pokrenuli procese i sredstva za isplatu odšteta planira potraživati od Srbije i Republike Srpske.

Tabaković je u izjavi za Fenu potvrdio da su presude operacionalizirane i spremne u svakom trenutku za realizaciju. Da bi bile realizirane presude, mora država da ponudi isplatu.

– Tražim lobističku grupu kojoj bi prodali potraživanja od RS, Srbije, i Crne Gore – državne firme, odmarališta, bankovne račune, javna poduzeća, vode, šume, brodove, avione – kategoričan je Tabaković.

Najlakše bi bilo tako, dodao je, jer se onda može izvršiti pritisak na Srbiju i entitetsku Vladu RS i ukidanje posljedica udruženog zločinačkog poduhvata (UZP).

– Dali bi do 50 posto od ukupnog potraživanja onima koji bi otkupili presude! Sve je spremno, pa i postupak da se Kosovo zaštiti od Srbije i “srpskog sveta” – poručio je Tabaković.

Sud je u presudi “R. Kadić i dr. protiv Karadžića” odlučio da su krivci dužni žrtvama isplatiti odštetu u iznosu od 750 miliona dolara, a u drugom predmetu “Jane Doe protiv Karadžića” iznos od 4,9 milijardi američkih dolara.