Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uoči dženaze 11. jula

Tabuti s posmrtnim ostacima 30 žrtava genocida stigli u Potočare

tabuti potočari
Foto: Kadira Šakić/ Fena

Tabuti su u Potočarima smješteni u prostor bivše fabrike akumulatora. Nakon iznošenja tabuta, održan je vjerski program i proučen tehvid za žrtve genocida

Tužna kolona s tabutima žrtava genocida stigla je u Potočare, gdje će 11. jula svoj konačni smiraj naći 30 identificiranih žrtava genocida.

Povorka sa posmrtnim ostacima najprije je stigla u Srebrenicu, gdje su ih dočekali preživjele žrtve genocida, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir ef. Peštalić, predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske Alija Tabaković i zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić.

Foto: Kadira Šakić/ Fena

Oni su proučili Fatihu i odali počast nevinim žrtvama, nakon čega je kolona s tabutima krenula prema Potočarima.

Tabuti su u Potočarima smješteni u prostor bivše fabrike akumulatora. Nakon iznošenja tabuta, održan je vjerski program i proučen tehvid za žrtve genocida.

Na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima ove godine će biti ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida.

Najmlađa žrtva je petnaestogodišnji dječak Elvir Salčinović, a osim njega, bit će ukopani posmrtni ostaci još tri maloljetnika – šesnaestogodišnji dječaci Mustafa Mekanić i Esed Klempić, te Semir Đozić koji je imao 17 godina.

Najstarija žrtva je Nezir Muminović, koji je imao 65 godina.