Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava će danas biti prevezeni u Potočare

Tabuti žrtava genocida spremni za transport u Potočare

Tabuti s posmrtnim ostacima 127 žrtava, koji će na kolektivnoj dženazi 11. jula biti ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima, danas će biti prevezeni iz JKP Gradska groblja Visoko u Potočare.

Ispraćaj iz Visokog planiran je u 10 sati, kada bi kolona u kojoj će, u kamionu prekrivenom zastavom BiH, biti tabuti s posmrtnim ostacima žrtava trebala krenuti put Potočara.

Sekretar JKP Gradska groblja Visoko Nedžad Mulagić kazao je Feni da je ceremonija ispraćaja primarno vjerskog karaktera i predviđa da imami Medžlisa Islamske zajednice Visoko, učenjem Kur'anskih sura i kasnije kroz tekbire, isprate kolonu i žrtve na put prema Srebrenici.

Ove godine je došlo do izmjene maršrute kojom će proći kolona na putu od Visokog do Potočara, tako da će proći i kroz Ilijaš, gdje živi dosta stanovništva iz Srebrenice.

Mulagić kaže da je promjena maršrute vezana i za sam prolazak kroz Visoko.

– S obzirom na to da je Općina Visoko jedan dio užeg gradskog jezgra imenovala kao Trg žrtava genocida u Srebrenici, dogovoreno je da kolona vozila prođe kroz gradsko jezgro Visokog, kratko se zaustavi na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, prođe pored zgrade Općine Visoko i nastavi prema Ilijašu – pojasnio je Mulagić.

Kolona će proći kroz Ilijaš, potom kroz Vogošću do Sarajeva, gdje je planirano zaustavljanje ispred zgrade Predsjedništva BiH, gdje će biti odata počast stradalim žrtvama genocida, nakon čega će biti nastavljen put do Potočara.

Kolona s tabutima trebala bi u popodnevim satima stići u Potočare, gdje će 127 žrtava nakon kolektivne dženaze i ukopa 11. jula naći svoj smiraj. Među njima je i 12 maloljetnika, a najmlađi je četrnaestogodišnji Avdija (Emin) Memić.