Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužna kolona

Tabuti s posmrtnim ostacima ispraćeni iz Sarajeva za Potočare, prisustvovao i Schmidt

christian schmidt tabuti
christian sFoto: Hazim Aljović/ Fenachmidt kolona sarajevo srebrenica tabuti

Na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ove godine će biti ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida

Porodice žrtava, građani Sarajeva, predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine, diplomatskog kora u BiH, vjerskih zajednica, učenjem Fatihe i minutom šutnje te polaganjem cvijeća, ispratili su tužnu kolonu tabuta s posmrtnim ostacima 30 žrtava genocida koji je na području Srebrenice počinjen u julu 1995. godine.

Kolona sa tabutima zaustavila se ispred zgrade Predsjedništva BiH, a počast su nedužnim žrtvama odali članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, ministri i predstavnici Vlade Federacije BiH i drugi bh. zvaničnici, visoki predstavnik Christian Schmidt, kao i predstavnici vjerskih zajednica.

komšić bećirović
Foto: Hazim Aljović/ Fena

Bećirović je tom prilikom izjavio da su tu kako bi iskazali duboki pijetet prema žrtvama genocida nad Bošnjacima, jedinog genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Podsjetio je da postoje pravosnažne presude najvišh sudova Ujedinjenih nacija da je počinjen genocid nad Bošnjacima, postoje brojne presude Haškog tribunala o tome, i treba ih dobro analizirati i implementirati.

-I BiH i međunarodna zajednica moraju izvući pouke. Nedopustivo je da dok još uvijek traje ukop žrtava genocida imamo nedopustive pojave negiranja presuđenog genocida – istakao je Bećirović.

kolona tabuti srebrenica
Foto: Hazim Aljović/ Fena

U tom smislu, dodao je, obaveza je nadležnih organa države BiH, zajedno s predstavnicima međunarodne zajednice, da u narednom periodu snažnije i odlučnije, u skladu sa zakonima BiH, djeluju kako bi zaštitili dostojanstvo žrtava genocida i njihovih porodica.

U ovom teškom trenutku, kako je kazao, ne želi da govori o pojedincima koji svojim ponašanjem ugrožavaju i mir i sigurnost u BiH.

Na primitivizam pojedinih predstavnika vlasti u entitetu Republika Srpska, kako je naglasio, odgovarat će se zakonitim, legalnim djelovanjem, čuvajući sigurnost, stabilnost i mir za svakog čovjeka u BiH.

tabuti srebrenica
Foto: Hazim Aljović/ Fena

-Oni koji misle da ruše ustavni poredak BiH moraju znati da je država Bosna i Hecegovina jača od svakog pojedinca – poručio je Bećirović.

Na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ove godine će biti ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida.

Vlada Federacije BiH je donijela Odluku kojom se 11. juli 2023. godine proglašava Danom žalosti u Federaciji BiH.