Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava stigli u Potočare

potocari

Konvoj sa 127 tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava genodica u Srebrenici koji je jutros krenuo iz Visokog, nakon prolaska kroz glavni BiH i odavanja počasti žrtvama, stigao je u Potočare gdje će 11. jula biti klanjana kolektivna dženaza-namaz i obavljen ukop žrtava, javlja Anadolu Agency (AA).

Konvoj su u bivšoj Fabrici akumulatora u Potočarima dočekale porodice ubijenih, komšije i prijatelji.

Oni su u tišini, kao i prethodnih godina, formirali dva reda od kamiona sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava pa do ulaza u prostor nekadašnje fabrike kako bi na rukama prenijeli tabute.

Tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava, koji su ubijeni u julu 1995. godine, bit će izneseni 10. jula u Musalu u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Tabuti 127 žrtava, čiji su posmrtni ostaci pronađeni uglavnom u sekundarnim masovnim grobnicama, spremni su za kolektivnu dženazu u Potočarima gdje će naći vječni smiraj. Najviše žrtava je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića. Među njima je 12 maloljetnika.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana 11. jula ove godine u Potočarima je 14-godišnji Avdija (Emin) Memić. On će biti ukopan zajedno sa svojim amidžom Abdurahmanom i njegovim maloljetnim sinom Halilom, koji je imao 16 godina kada je ubijen. Najstarija žrtva imala je u trenutku smrti 77 godina. Do danas je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari ukopano 6.377 žrtava genocida. U genocidu nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine, koji je izvršila tadašnja Vojska Republike Srpske, ubijeno je više od 8.00 ljudi, uglavnom muškaraca i dječaka. Genocid u Srebrenici je najveći masovni zločin počinjen na tlu Evrope nakon holokausta u Drugom svjetskom ratu.