Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tadić i Brammertz protekla dva dana razgovarali sa žrtvama ratnih zločna

tadic_brammertz_2

V.d. glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić i glavni tužitelj pri MKSJ / MMKS Serge Brammertz, u protekla dva dana proveli su vise od 5 sati u razgovoru s oko 40 predstavnika populacije žrtava ratnih zločina, svih nacionalnosti, iz svih krajeva BiH.

Predstavnici populacije žrtava ratnih zločina, imali su priliku iznijeti svoje sugestije i zapažanja, kada je riječ o procesuiranju predmeta ratnih zločina, procesu traženja nestalih i drugim pitanjima bitnim za žrtve ratnih zločina.

Na sastanku je učestvovalo više od 10 tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, koji rade na predmetima za određena područja, koji su mogli iz prve ruke predstavnicima žrtava dati odgovore na pitanja koja ih interesiraju.

Također, radi što bolje, brže i direktnije komunikacije, bit će određeni tužitelji koji će biti kontakt osobe za saradnju i komunikaciju sa predstavnicima udruga žrtava, kako bi se informacije mogle što brže razmjenjivati.

Zbog različitih navoda u medijima, bitno je istaći da je glavni tužitelj Haškog tribunal Serge Brammertz konstatovao izuzetno dobru saradnju sa Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine, te pružio podršku Tužiteljstvu BiH u daljem procesuiranju predmeta ratnih zločina.