Odgovor nakon pola godine

Tadić konačno dostavila podatke Komisiji: Zašto je decembar mjesec optužnica?

Gordana_Tadic

Komisija čekala šest mjeseci na odgovor. Od 2016. do 2020. Tužilaštvo BiH u decembru podigne najviše optužnica kako bi tužioci ispunili normu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dostavilo je Privremenoj istražnoj komisiji za utvrđivanja stanja u pravosuđu Predstavničkog doma Parlamenta BiH informaciju o broju podignutih optužnica za period od 2016 do 2020. I to tek nakon pola godine.

Piše: A. DUČIĆ

Kako stoji u aktu dostavljenom Parlamentu BiH kojeg je objavio Damir Arnaut, predsjedavajući Privremene istražne komisije, odgovor iz Tužilaštva BiH kojeg potpisuje glavna tužiteljica Gordana Tadić stigao je 2. augusta, a upit je poslan 2. februara.

Priložena tabela o broju podignutih optužnica ilustruje ono što se Tužilaštvu BiH godinama spočitava, a to je da u decembru mjesecu svake godine broj podignutih optužnica rapidno raste kako bi tužioci ispunili godišnju normu. To svakako utječe na kvalitet podignutih optužnica, zbog čega ih pozamašan broj i pada na Sudu BiH.

Tako je Tužilaštvo BiH, prema dostavljenim informacijama Komisiji, u decembru 2020. podigao čak 82 optužnice, više nego naprimjer u prvih pet mjeseci te godine. Ilustracije radi u januaru iste godine ih je bilo 9, a u februaru 10.
Identičan scenarij i u 2019. kada u decembru te godine Tužilaštvo BiH podiže čak 96 od ukupno 320 optužnica te godine. Rapidan skok u podizanju optužnica u decembru bilježi se i u 2018. (81 optužnica), zatim u decembru 2017. (149 optužnica), te u decembru 2016. (123 optužnice).

Treba naglasiti da je skoro sve ovo vrijeme na čelu Tužilaštva BiH bila aktuelna glavna tužiteljica, koja je prema odluci prvostepene disciplinske komisije VSTV-a iz jula razriješena dužnosti, ali će je obnašati do okončanja postupka.
Tadić je, naime, u septembru 2016. Postala v.d. glavne tužiteljice jer je tada suspendovan dotadašnji glavni tužilac Goran Salihović. U januaru 2019. godine imenovana je za glavnu tužiteljicu na puni mandat.

Inače, i u izvještaju britanske sutkinje Joanne Korner o procesuiranju predmeta ratnih zločina na državnom nivou u BiH koji je sačinjen u saradnji sa OSCE-om, upravo se ukazuje na ovu problematiku, odnosno „nabijanja norme“ pred kraj godine.

-Veliki broj optužnica podiže se u decembru (njih 11 od ukupno 24 u 2019. godini). Ovo je nepoželjna praksa jer se podudara sa dugom pauzom na Sudu zbog praznika. Vjeruje se da motiv za podizanje optužnica u decembru ima veze sa ispunjavanjem „norme“. Tužioci moraju „riješiti“ 4 KTRZ predmeta godišnje. Jedan od tužilaca je istakao da je nemoguće riješiti – tj. od podizanja optužice do presude – složeni predmet za manje od 3 do 4 godine. Drugi tužilac je sugerisao da je ova obaveza razlog za fragmentaciju predmeta, a treći da je razlog za podizanje toliko optužnica u decembru kako bi tužioci mogli ispuniti godišnju normu – ističe se, između ostalog, u izvještaju sutkinje Korner.